Friday, April 30, 2010

Macamana rasa peluru tembus kepala

0 juta komen
Salam semua...

Kalau lah Aminulrasyid Amzah berumur 15 tahun, Pak Long rasa kawan yang satu kereta dengan dia yang sempat lari tu pun lebih kurang tu jugak la umuq dia. Aminulrasyid adalah budak bawah umuq yang mati ditembak Polis jam 2 pagi Isnin lalu.

Pak Long dok tengok budak Aminulrasyid ni normal, macam budak budak sebaya dia yang lain jugak la. Ikut mak dia, Norsiah kata,


Tapi pasai apa kawan baik arwah Aminulrasyid ni mai jumpa mak Aminulrasyid untuk mintak maaf dan nak mintak maaf pasai apa? Apa yang budak umuq 15 tahun boleh buat membantu si mangsa dalam keadaan genting macam tu?

Satu lagi yang Pak Long tertarik ialah pertanyaan Lim Kit Siang kenapa budak tu ditembak dari belakang?

Setakat tu saja la, Pak Long tak mau cerita lebih lebih pasai tak tau cerita, saja tanya ja la... wassalam...

Pompuan mesti suka ni

2 juta komen
Salam semua...

Pak Long teringat dulu dulu ni, Mak Long hang la, buat malu betoi. Mak Long hang bukan pernah naik keretapi. Satu hari tu lepaih seminggu Pak Long menikah ngan Mak Long hang, mak pak belah Mak Long hang bawak la kami melawat sedara di Perlis, naik keretapi ke Arau. Mula mula punya susah nak pujuk Mak Long hang nak naik keretapi. Pelik betoi la Mak Long hang ni, tapi bila dah naik dan sampai ke Arau, Mak Long hang tak mau turun pulak dah, dah jadi terlebih syok pulak.

Pak Long tetiba teringat pasai keretapi ni bukannya apa sangat pun. Pak Long nak ucap tahniah la kat KTMB pasai buat koc baru khusus untuk pompuan saja. Tentu lebih menarik, selesa dan cantik dari keretapi dulu dulu masa zaman Pak Long ulang alik ke KL tu.

Pak Long yakin ramai yang akan sokong projek ni termasuklah Mak Long hang. Tak dak chan dah budak budak dok main mata, akan kurang aktiviti menyeluk saku dan gangguan dari mat mat serendeh. Tapi Pak Long nak tanya jugak la, Pak Long ngan Mak Long hang naik nanti tak boleh nak duduk sekali dah ka? Sapa nak jawab ni?

Wassalam...

Selamat kerusi Berahim

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long tau dan boleh rasa, Berahim Ali mesti suka bila Mahatihir tolong kempen selamatkan kerusi dia di Pasir Mas. Pak Long yakin sangat, kalau tanpa sokongan Mahathir, Berahim Ali tu apa pun tak dak la ni, tinggai nyawa ngan paspot saja. Tapi Pak Long tengok la ni dia boleh senyum sampai telinga la, laluan dia pertahankan kerusi Pasir Mas cerah. Umno mesti tak letak calon punya walaupun Berahim mungkin tak jadi ahli Umno.

Mahathir dah sound kat anak didik dia si Najib tu, Umno kena berbaik dengan Perkasa kalau nak menang Pilihanraya. Kerana Perkasa lah Melayu patah balik sokong BN di Selangor ari tu. Pak Long rasa la, apa yang Mahathir nak kata sebenaqnya ialah, Umno jangan kacau langsung kerusi Berahim Ali di Pasir Mas dan Berahim  Ali akan sokong Umno dimana mana. Ikut cakap Mahathir ni serupa ngan Berahim Ali tu dah dapat "perfect support" dari Melayu la konon kononnya. Pendek katanya kalau Berahim ni sokong calon mana sekalipun, Melayu pun akan turut sokong calon yang sama jugak sampai menang. Contohnya Selangor lah, tapi betoi ka?

Cakap bangsa Umno ni memang selalu juah, sombong dan tak beralas dengan kebesaran Allah, ni yang Pak Long menyampah sangat ni. Sapa la Melayu yang malang tu yang rela diri depa di pimpin Berahim Ali yang... Mak Long hang dok perati nu, dia tak bagi Pak Long dok kata kat orang... hihi...

Wassalam...

Thursday, April 29, 2010

Siasat dengan adil, bukan merajuk

0 juta komen
Salam semua...

Alahai... Mak Long hang tu dok monyok tak habih habih lagi. Ya la, kena berpisah ngan anak dara dia. Anak dara dia tu anak Pak Long la jugak... hihi...

Hari Isnin yang lepas 26 April, Pak Long ngan Mak Long hang hantaq anak dara kami tu pi kolej swasta berhampiran. Ambik jurusan perubatan. Sejak dapat surat tawaran hari Khamis 22 April minggu lepas, Mak Long hang tak senang duduk dah. Punya sibuk buat persiapan kain baju, periuk belanga dan lain lain kelengkapan macam la ngan budak tu tak balik dah. Pak Long naik rimas la jugak, tapi bila teguq sikit Mak Long hang nanti kata, "anak dara pak hang oiii... besa la..."

Hadoiih... Maklum saja la, dari kecik sampai dah besaq panjang, tak pernah berpisah. Mak Long hang tu tau la anak dia tu perangai macamana. Mungkin tu yang buat dia risau sangat sangat tu. Hati waja Pak Long pun tersentuh jugak, betapa kuatnya tautan kasih mak dengan anak ni.

Sebab tu la Pak Long pun dapat rasa macamana mak pada budak Aminulrasyid tu rasa. Perpisahan Mak Long hang dengan anak dia boleh la kita katakan hanya tiga tahun, tu pun tiap tiap minggu kalau nak jumpa pun boleh. Tapi mak pada budak yang ditembak mati oleh Polis ni, dah tak boleh jumpak dah dengan anak dia lepaih ni. Dah mati, kembali menemui Tuhannya dalam keadaan yang begitu memilukan. Dah la macam tu, dituduh pulak sebagai penjenayah. Pak Long tak tuduh dan tak mau nak berburuk sangka, tapi umuq baru 14 tahun masih dibawah umuq, nak digelar sebagai penjenayah ni rasa macam pelik sikit la.

Syukur la jugak, Pak Long tengok banyak tangan yang mai nak bantu ibu yang ditimpa malang ni. Cuma ada dua tiga kerat manusia yang mai dari bangsa yang sama yang Pak Long tak dengaq pulak bunyi suara depa macam mana. Yang satu tu Pemuda Umno dan satu lagi Perkasa. Kalau tidak bukan main lagi depa ni punya berkokok nak bela Melayu. Awat yang diam macam orang tetelan biji durian ni, yang mati ni bukan Melayu ka?

Pak Long pun sama la jugak dengan majoriti rakyat Malaysia yang lain. Benda dah jadi, nak gostan tak boleh dah. Yang kita boleh buat ialah siasat la dengan adil dan hukum sesiapa jugak yang didapati bersalah tanpa pilih kasih. Polis pun perlu bersikap profesional la. Tak boleh la dok main merajuk merajuk, hodoh sangat la dengan seragam hangpa yang gagah macam tu dok merajuk.

Wassalam...

Ezam yang hebat

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long tak nafikan la, budak Ezam ni memang segak. Dengan ala ala "baby face" dia tuh, dan suara jantan ala ala Anwar Ibrahim dia, memang boleh dikategorikan sebagai jejaka idaman Malaya la.

Pak Long dok ingat lagi kehebatan Ezam waktu dia ceramah, kehebatan yang orang lain payah nak buat, iaitu tiru gaya Anwar berceramah. Sampai orang kata dia ngan Anwar tu macam adik abang pun orang percaya. Suara dia dan gaya ceramah dia sebijik macam Anwar. La ni depa dah jadi musuh no satu. Tak dak abang adik dah. Sebab tu la kot dia dapat jawatan senator dari Najib, sapa musuh Anwar mesti dapat ganjaran dan layanan istimewa dalam Umno. Maka akan berebut rebut lah orang orang bangsa Umno nak jadi musuh Anwar no satu. Tapi Pak Long rasa tak syok la dengaq stail ceramah Anwar yang dok melekat lagi dilidah dia. Buang la stail Anwar tu, hangpa pun bukannya abang adik dah.

Masa dia mai kampung Pak Long dulu ni, naik rata pokok pisang orang punya latam. Kebanyakannya pompuan la. Itu lah lagi satu kehebatan Ezam. Apa taknya, dengan hidung terletaknya, dengan mata layu romantiknya, memang dia lawa la. Pak Long dapat bayangkan tentu dia akan lebih kacak bila berpakaian seragam sebagai senator nanti. Tentu lebih kacak dia disisi Najib dari waktu dia disisi Anwar.

Tahniah buat Ezam, pengorbanan hebat anda dihargai oleh Najib... sekurang kurangnya la... hihi... wassalam...

Wednesday, April 28, 2010

Maju kezaman jahiliyah

2 juta komen
Salam semua...

Pak Long tertarik dengan satu komen dalam posting Pak Long kelmarin bertajuk "Tok sah heboh la dengan jom heboh" dari sdr Dama-Ulan.

Salam PakLong,

Dunia nie dh semakin tua dah PakLong... Manusia diuji dari segi kemajuan... Saya setuju dgn pandangan PakLong berkenaan jom heboh sebab acara yg lagu tu boleh membawa gejala maksiat jadi lebih teruk.

H1N1 tu satu perkara... yg satu lagi PakLong penyakit anak Melayu kita ialah buang anak... huhuhu waktu buat rasa seronok... bila dh kena baru jadi gelabah... ada akai ka anak kecik yg tak berdosa depa dok buang lagu macam sampah saja...

Binatang ka orang?

Wallahualam...

Pak Long setuju sangat dengan sdr Dama-Ulan tu, dunia dah akhir zaman dimana Tuhan menguji hambanya dalam pelbagai situasi dengan pelbagai isu yang begitu hebat sekali. Nak larang depa kata kita kolot tak reti menilai kemajuan. Arus yang dibawa dan dijaja pemerintah amat berlawanan dengan kehendak agama atas nama kemajuan. Kalau macam ni lah rupanya kemajuan, Pak Long rasa baik tak payah maju kalau dah tau langkah kita kian mundur ke zaman jahiliyah.

Kalau dah galak sangat hangpa nakkan hiburan pun biarlah hiburan kearah mendekatkan kita dan mengingatkan kita kepada Yang Maha Besar. Jangan galakkan unsur unsur yang melalaikan ummah. Bila ada isu buang anak saja terus salahkan remaja yang bebas berhubungan jenis.

Sapa yang biaq depa tu bebas sampai babas? Sapa yang biaq depa tu jahil sampai macam tu? Tak kah kita yang menghalalkan segala bentuk hiburan dan percampuran bebas lelaki perempuan tu dapat saham sama?

Wassalam...


Tuesday, April 27, 2010

Tok sah heboh la dengan jom heboh

2 juta komen
Salam semua...

Tak tau la pulak Pak Long samaada kata kata ni betoi ka tidak. Dulu doktor doktor kurang tapi penyakit pun kurang, tak la banyak sangat. Tapi la ni bila lagi banyak doktor, lagi banyak pulak penyakit yang timbui. Dah bermacam macam nama penyakit dah sampai yang pelik pelik yang tak besa kita dengaq sebelum ni pun ada.

Terbaru dan yang paling gelemer sekali ialah H1N1. Bukan sakit takut B1N1, yang tu sakit lain, sakit yang sendiri cari sakit. Dalam laporan terkini lapan pelajar MRSM Bentong hari ni disahkan positif selesema babi atau Influenza A (H1N1) selepas ujian sampel tekak mereka didapati mengandungi virus wabak maut tersebut. Sepadan la dengan gelaran dia "wabak maut", habih jadi kelam kabut la maktab tu.

Wabak ni dipercayai dibawa masuk oleh orang luar masa acara sukan di sekolah berkenaan iaitu seminggu sebelum kes pertama virus itu dikesan.

Jadi Pak Long nak pesan kat semua semua kita lah, jaga kebersihan diri. Bersihkan tangan, mulut dan diri serta hindari tempat tempat orang ramai yang terbuka atau tertutup. Pihak berkuasa jugak perlu lah pastikan sebarang bentuk perhimpunan seperti konsert diharamkan sementara kalaupun tak diharamkan sepenuhnya. Pak Long tengok majlis tak senonoh banyak sangat seolah olah tolong sebarkan lagi wabak maut yang berjangkit macam ni.

Kalau lah aktiviti sukan sekolah pun boleh jadi penyebab, apa tah lagi konsert jom heboh yang berupaya me"laut"kan manusia mengunjunginya. Tok sah dok heboh heboh la dengan jom heboh tuu... wassalam...

Sengeh sampai lenguh

0 juta komen
Salam semua...

Saja ja Pak Long tertarik ngan gambar calon BN, P Kamalanathan yang sengeh sampai lenguh pada majlis penyampaian wang pendahuluan pembelian tanah bersama bekas peneroka Felda Sungai Buaya kumpulan 2. Ini juga merupakan majlis pertama beliau sebagai MP Hulu Selangor yang baru selepas menang dalam PRK Hulu Selangor Ahad lepas.

Cuma Pak Long nak sarankan kat kakak kakak kat bawah tu, jangan angkat tangan tinggi tinggi sangat, masam. Lagi satu Pak Long suka nak ajak semua pembaca, tolong jangan salah paham. Mungkin depa tengah bertepuk suka ketika gambar ni dirakamkan, jadi ada sikit sikit gaya menyembah sesuatu yang besaq depan depa. Rasanya tak menjadi satu kesalahan kerana bersuka ria bukan menyembah. - Foto Osman Adnan

Wassalam...

Monday, April 26, 2010

Terbaik dari yang baik

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long teringat dulu dulu, tapi zaman pelita geslen dulu tak la meriah macam ni... hihi...

Apa apa pun tahniah la kat anak Ahmad Tirmizi Ali dari Terengganu (kiri) ngan anak Siti Nadhira Mohd Shafie dari Selangor. Depa ni dapat terbaik keseluruhan menghafaz Al-Quran bagi Kategori Lelaki dan Wanita pada majlis penutup Menghafaz Al-Quran Peringkat Kebangsaan ke-31. Majlis berlangsung di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh, malam tadi. - Foto Rasul Azli Samad

Yang terbaik dari yang baik... wassalam...

Selesai dah kenduri

2 juta komen
Salam semua...

Pak Long besa lepaih jugak dua kenduri dah. Sapa yang besa kenduri sapa tau la, teruk nak mampoih. Dua tiga bulan sebelum kenduri dah kalut dok memanggil adik beradik. Belah Pak Long la, belah Mak Long hang la. Mana dengan atur dua tiga mesyuarat untuk lantik dua tiga orang pembantu siap ngan berapa bajet sekali. Dah dekat nak kenduri lagi kalut nak buat pesiapan kat anak pulak, kena anak dara lagi parah. Habih takkan kat anak saja, nu Mak Long hang takkan dia nak tengok saja. Ni, Pak Long takkan hangpa gamak tengok pakai baju raya yang 3 tahun lepaih nu.

Pak Long dok kira kira la, seminggu sebelum kenduri tu dah berlorong adik beradik yang mai rumah kita. Jadi bab makan minum ni memang kita kena tanggung la. Dok congak pi congak mai, Pak Long rasa dekat sekoq lembu dah habih, hari kenduri belum lagi. Kita mana boleh berkira ngan orang kampung, cari tinggai kita saja kot yang jadi mentara. Belanja duit ringgit ni tok sah cakap la, keluaq macam ayaq walaupun kenduri sebenaq tak sampai lagi.

Tiba hari kenduri cara hari kenduri pulak. Tuan rumah tak boleh ambik tau dah pasai lain lain urusan, dah ada orang tengok tengokkan dah. Pak Long ngan Mak Long hang dok belah depan saja sambut tetamu. Meriah memang meriah la, dah bergolok bergadai dok tak meriah lagi. Tukang kecoh pun belambak hari kenduri tuh. Habih kecoh diganggu tukang kecoh, tu besa la. Yang ni tak kena, yang tu tak boleh, time nak bagi keja, menyorok belakang kawan. Binawe punya orang.

Bagi Pak Long la, yang paling lecehnya bila dah habih kenduri. Banyak lagi kerenah dan masaalah bila dah lepaih kenduri dari persediaan. Besa la, perut dah kenyang, hati dah senang, tidur pun terlentang. Macam Lembu kenyang balik kandang, tinggai la Pak Long hang tergedik gedik ngan Mak Long hang. Ada la kot dua tiga kerat adik beradik yang sakit lutut dok tolong sikit sebanyak.

Masaalah macam pinggan mangkuk hilang dan pecah tu semua perkara besa dalam kenduri. Semua tu nak kena kira dan serah balik kat penjaganya. Lampu lampu dan wayar wayar nak gena gulung. Bangku meja nak kena lap dan susun balik. Khemah nak kena runtuh. Tapi yang paling mengerikan nak basuh periuk belanga yang hitam berkilat tertiarap belakang dapur tuh.

Pak Long ni bukannya apa, Pak Long teringat balik kisah lepaih kenduri tu bila tengok suasana selepas Pilihanraya Kecik Hulu Selangor ni, sana komen yang tu, sini komen yang nu. Itu tak kena, ini tak kena. Banyak yang tak betoi la, tanah tak sama rata dan bermacam macam lagi. Kajian perlu dibuat terutama sekali Pakatan Rakyat, apa yang omputeh kata "post mortem". Bentangkan biaq pendokong tau sama baru kita boleh langkah bagi betoi kedepan kedepan ni.

Sebagai orang lama, Pak Long pun ada pengkisahan jugak tentang PRK ni, tapi tengok lain kali saja la... kalau rajin.

Wassalam...

Sunday, April 25, 2010

Takdir yang menang

0 juta komen
Salam semua...

Kita telah berusaha, doa telah dipanjatkan. Manusia berusaha takdir Tuhan yang menentukan. Perjuangan baru bermula. Kefahaman dan ketahanan rakyat menjadi cabaran unggul pejuang keadilan dalam menyelamatkan Malaysia.

Ternyata limpahan orang ramai yang berjaya ditarik oleh ceramah terakhir Pakatan di stadium Kuala Kubu Baru semalam sekadar meyakinkan Pak Long tanpa hasilnya. Bagaimanapun kita sebenarnya telah menang tak kira apa juga keputusan hari ni.

Kesatuan dan kesetiaan yang kita tunjukkan. Kesungguhan dan keikhlasan dalam berjuang serta usaha tanpa henti diiringi doa ikhlas pendokong pendokong adalah aset asas yang dikekalkan dalam pilihanraya ini oleh Pakatan Rakyat.

Biaq pi kat depa la kalau depa selesa bekerja cara samseng. Biaq pi ke depa la kalau depa seronok kerja memberi rasuah. Tapi kita tetap istiqamah dengan berpolitik cara berhemah. Kita tidak paksa pengundi memilih tapi kita mengajar mereka berfikir sebelum memilih.

Wassalam...

Syabas bloggers

1 juta komen
Salam semua...

Pak Long nak ambik kesempatan disini, bagi pujian pada anak anak harapan kita yang bertungkus lumus suapkan kita dengan berita terkini di Hulu Selangor. Tahniah dan terima kasih lah, hanya Allah jua yang dapat membalasnya.

Sambil bersidang ngan Mak Long hang di depan PC, Pak Long dapat banyak maklumat terkini dengan hanya melilau di blog anak anak yang bekerja keras di lapangan tuh. Dari laporan yang Pak Long terbaca, Pak Long dapat rasakan tekanan, kehangatan dan betapa peritnya perjuangan menyelamatkan Malaysia ni. Anda semua bloggers di lapangan adalah penyumbang penting buat rakyat membuka mata.

Ketahanan, kekuatan para blogawan Pakatan buatkan Pak Long tersentuh. Rasa macam nak pi tukaq unifom join sama sama pulak.

Tahniah dan wassalam...

Rahsia untuk pengundi Hulu Selangor saja

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long nak perturunkan satu rahsia besaq bagi pengundi pengundi Hulu Selangor ni. Jangan dok bagitau kat orang, jangan dok heboh heboh kalau pecah rahsia besaq ni takut tak menjadi pulak.

Rahsia besaq tu mula camni, budak Najib tu Pak Long tengok bukan main punya ghairah berkempen. Sampai gelap Hulu Selangor dia punya kepung. Sunyi gedi Malaysia pakat dok berhimpun di Hulu Selangor. Bayangkan yang liat macam ayam pencen pun dia heret pi kempen sama.

Dia ni jenih takut kalah. Jadi atas nasihat dari tuan penasihat yang bongkak dan sombong, dia dah tabur duit rakyat dengan berjanji lebih RM 60 juta untuk Hulu Selangor saja. Agak agak hangpa la, dia gamak ke tidak tabur duit camtu kalau duit poket mak bapak dia.

Rahsia besaq yang Pak Long kata tadi ni ialah hangpa pakat pakat undi Pakatan demi kesejahteraan. Tolak BN demi menyokong perjuangan Palestin. Diwaktu yang sama dapat enjoy nikmat duit rakyat kepada rakyat sambil menyedut dengan aman udara kebebasan dalam kepala kita.

Jadi, janji tetap janji. Bila dah janji depa tetap kena tunaikan tak peduli sapa yang menang. Betoi dak. Kalau depa mungkir, takkan hangpa nak sokong depa lagi kot esok esok ni. Yang tu pun takkan Pak Long nak bagitau kot, pandai pandai hangpa la.

Wassalam...

Dah menang

0 juta komen
Salam semua...

Gambar limpahan orang ramai yang berjaya ditarik oleh ceramah terakhir Pakatan di stadium Kuala Kubu Baru semalam meyakinkan Pak Long. Kita telah menang tak kira apa juga keputusan hari ni.

Kesatuan dan kesetiaan yang kita tunjukkan. Kesungguhan dan keikhlasan dalam berjuang serta usaha tanpa henti diiringi doa ikhlas pendokong pendokong adalah aset asas yang dikekalkan dalam pilihanraya ini oleh Pakatan Rakyat.

Biaq pi kat depa la kalau depa selesa bekerja cara samseng. Tapi kita tetap istiqamah dengan berpolitik cara berhemah. Kita tidak paksa pengundi memilih tapi kita mengajar mereka berfikir sebelum memilih.

Wassalam...

Najib bersumpah

0 juta komen
Salam semua...

Mak Long hang dulu ni cukup marah kalau anak anak dia sikit sikit suka sumpah. Err... anak dia tu anak Pak Long la jugak... hihi...

Mak Long hang selalu dok pesan, sumpah ni tak boleh dibuat memain. Sumpah ni boleh memakan diri. Sumpah ni cukup tinggi nilainya dalam Islam tapi kalau dah selalu sangat dok sumpah, lama lama akan jadi macam barang lelong dipasar malam. Tak boleh nak salahkan orang lain kerana kita sendiri yang letak sumpah tu ditempat yang rendah dan salah tempat.

Lagi satu yang Mak Long hang pesan, orang yang suka bersumpah ni adalah orang yang tak yakin dengan apa yang dia kata. Dia tak yakin kata dan ucapannya itu dapat meyakinkan orang lain, jadi dia bersumpah demi nak meyakinkan lagi orang yang dok dengaq.

Pak Long teringat kisah Mak Long hang ni bukannya pasai apa, ni ha budak Najib ni dah bersumpah lagi. Mak Long hang dengaq pun golek kepala. Orang mintak dia ngan Rosmah bagi bukti yang depa tak dak bersangkut paut langsung ngan kematian arwah Altantuya, bukannya bersumpah. Hang kena buktikan yang orang orang hang yang terlibat dan ada yang terlepas tu sebagai tak dak sangkut paut pun ngan hang, bukannya suruh bersumpah. Pak Long yang tak sekolah tinggi pun paham.

Ni lagi satu Najib Pak Long nak cerita bagi hang paham. Orang dok pertikai pasai apa si Saiful pi jumpak hang dulu baru buat laporan Polis. Hang kena jawab dengan fakta bukan auta. Hang kena buktikan yang hang tak terlibat bukannya bersumpah. Mak Long hang yang tak mengaji pondok pun fasih bab bab nak auta ni.

Err.. betoi ka apa yang Pak Long dengaq, kena letupkan satu lagi C4 pasai nak sunyikan letupan C4 yang satu lagi... wassalam...

Saturday, April 24, 2010

Jom kita berdoa

0 juta komen
 
Salam semua...

Undang undang menghalang sesiapa jugak dari kita berkempen selepas sahaja pukul 12 tengah malam ni. Tapi undang undang tidak boleh menghalang sesiapa jugak dari kita yang ingin bedoa pohon perkenan Yang Maha Esa membuka hati pengundi pengundi Hulu Selangor dari memenangkan rakyat.

Pak Long yakin sangat, kemenangan Zaid di doakan Nik Aziz kerana taubat nasuha dari Zaid sendiri. Memang la Nik Aziz tak berhak menentukan tahap keikhlasan Zaid dalam soal ni bagi menghalalkan Zaid sebagai sorang wakil kepada rakyat. Begitu jugak dengan lawan Zaid, mereka mereka ini jugak tak berhak menentukan berapa ikhlasnya Zaid bila bertaubat dengan mengungkit ungkit kisah silam Zaid yang masih berselingkuh bersama Umno tika itu.

Kalau la Nik Aziz sanggup menundukkan kepala berdoa kehadrat Allah s.w.t demi sebuah kemenangan rakyat di Hulu Selangor, apakah kita masih terkial kial siapa yang patut dipilih?

Kalau la Nik Aziz sanggup menundukkan kepala berdoa kehadrat Allah s.w.t demi sebuah kemenangan rakyat di Hulu Selangor, apakah kita masih terkinja kinja nak sokong penyembelih rakyat Palestin dan biaq depa sengeh sampai lenguh?

Photo Pak Long sapu tadi ni dari sini dan disini. Wassalam...

Jom jadi merdeka

0 juta komen
Salam semua...

Tinggai kira kira satu jam lebih saja lagi pada sapa sapa yang nak berkempen bagi PRK Hulu Selangor. Lepaih tu terpulanglah pada pengundi pengundi pulak sapa calon yang depa suka secara majoriti dan rasa layak nak jadi wakil depa di dewan rakyat.

Sebelum pejam mata, Pak Long teringin sangat nak tengok negara kita merdeka dalam erti kata yang sebenar benar merdeka. Me"merdeka"kan kepala rakyat dalam menentukan sapa yang rakyat pilih. Me"merdeka"kan kepala hotak kita dari dipengaruhi oleh kebendaan dalam memilih wakil. Me"merdeka"kan negara kita dari jajahan proksi proksi Yahudi.

Pak Long risau ramai yang tak nampak. Depa depa ni ditutup mata oleh kebendaan, kemasyhuran dan hiburan lebih dari maruah sebuah negara berdaulat. Jajahan Yahudi tak semestinya bendera harus bertukar bentuk dan wajah. Bendera yang sama tapi semangat dan cita cita diikat dan diarah mengikut telunjuk. Jajahan  secara proksi macam ni yang tak nampaknya. Dan proksi proksi penjajah moden ini datang dalam pelbagai bentuk yang sukar dikesan melainkan bagi yang rajin menggali.

Pak Long berdoa dan ingin menyeru pengundi pengundi Hulu Selangor, ingat dan renung kesengsaraan rakyat Palestin yang diburu dalam negara sendiri angkara zionis Yahudi sebelum mengundi.

Wassalam...

Nah!! ambik kau

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long suka bila Berahim Ali nak baling kasut kat muka bekas tuan omputih dia. Pak Long tak sabaq nak tengok cara dia baling dan kalau boleh dan diizinkan Mak Long hang, Pak Long nak pi kira sekali berapa selipar yang terbaling dan kena tepat kemuka si Tony Blair tuh... hihi... biaq padan ngan muka Blair tuh...

Tapi hari ni Pak Long musykil sikit la, takkan dia nak baling kasut macam kat gambaq ataih tu saja ka... musykil betoi Pak Long... tak perkasa la camni... ish... ish...ish...

Wassalam...

Friday, April 23, 2010

Umno akan berkubur bila...

0 juta komen
Salam semua...

Awat yang Apco... oppsss... sori, Umno ni susah sangat nak lawan bahas ngan Anwar pasai isu Apco ni. Ini yang Pak Long heran sangat ni, hujah lawan hujah la. Nampak susah sangat tu pasai apa, macam betoi pun apa yang Anwar dakwa. Memang pembangkang kerjanya membangkang. Pembangkang yang baik akan cari bukti sebelum membangkang dan kerajaan yang baik pulak perlu ada asas yang kuat menghalalkan tindakan mereka. Itu lumrah la.

Ini tidak, Pak Long punya dok tunggu wakil kerajaan kot kot ada yang berani tampil berhujah sekali ngan bukti menafikan Umno itu Apco dan Apco itu Umno. Yang depa tau, buat kenyataan karut macam si Rais buat di Hulu Selangor.

Woi Rais, hang ingat orang kampung macam dulu ka boleh dok cucuk hidung suruh angguk. Hang jangan dok hina orang kampung kata depa tak peduli bila ada orang Melayu dalam negara yang bercengkerama dengan Yahudi. Hangpa kena ingat, Umno akan berkubur bila tiba masanya Melayu menganggap Yahudi umpama babi.

Wassalam...

Pak Long sokong Najib

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long tak pernah bersetuju angin ngan Najib ni. Maklum saja la, Pak Long masih waras bezakan sayang bini ngan takut bini. Tapi kali ni Pak Long rasa rasa macam berkenan pulak dah.

Pak Long sokong Najib kali ni. Memang Pak Long pun mau penduduk Hulu Selangor lakukan perubahan dengan menumbangkan BN yang bongkak kepada Pakatan yang mesra rakyat.

Pak Long sokong Najib kali ni. Memang Pak Long pun mau penduduk Hulu Selangor lakukan perubahan dengan membenamkan BN yang sombong kepada Pakatan yang lebih perihatin permasaalahan rakyat.

Pak Long sokong Najib kali ni. Memang Pak Long pun mau penduduk Hulu Selangor lakukan perubahan dengan menolak BN mesra rasuah kepada Pakatan yang terang terang menentang rasuah.

Pak Long sokong Najib kali ni. Memang Pak Long pun mau penduduk Hulu Selangor lakukan perubahan dengan menidakkan Apco kepada Pakatan yang tulen menentang penaklukan Yahudi.

Pak Long sokong Najib kali ni. Memang Pak Long pun mau penduduk Hulu Selangor lakukan perubahan dengan mematikan Umno yang permainkan Agama dengan Pakatan yang mendaulatkan Islam.

Wassalam...

Hulu Selangor: Memang BN patut menang

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long dok tengok dari cara dan gaya kempen yang BN dok buat la ni di Hulu Selangor, memang patut patutnya BN dah menang. Memang leceh dan tak tau la apa sialnya kalau BN kalah jugak dalam PRK ni.

Bayangkan la, dengan kerahan tenaga yang depa lakukan dari tukang pacak bendera sampai la JKR yang turap jalan waktu hujan, dari tukang bancuh kopi dalam khemah sampai la ke pemimpin kitar semula, sampai sunyi bahagian lain dalam Malaysia depa "yong" habih pi Hulu Selangor. Duit ringgit ni tok sah cakap la, berpuloh juta depa dah tabur, kalau tidak mana semua tu nak berjalan termasuk lah pemimpin pemimpin kitar semula tuh.

Kenyataan Pak Long diatas disokong oleh bancian dan congakan yang kini kian menyebelahi BN. Jadi Pak Long nak ucapkan syabas dan tahniah lebih awal pada BN kerana berjaya mengelabui rakyat dengan menggunakan kekuatan kewangan dan tentunya nasihat dari Apco melalui projek projek mee segera.

Wassalam...

Nak bagitau kat Umno ni

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long tengah kelam kabut ni. Mak Long hang tengah dok mandi nak ajak Pak Long pi ronda market orang kaya. Cepat cepat Pak Long "on"kan PC pasai nak bagitau sikit kat orang Umno ni. Pak Long bukannya apa, tak mau Umno tu kalah teruk sangat.

Pak Long rasa Umno dah buat silap besaq la. Masaalah ngan bangsa Umno ni, depa tak mau belajaq dari kesilapan. Depa kena paham tu, bukan semua nasihat dari tuan penasihat Apco depa tu boleh pakai. Depa sedaq ka dak ni, ada dua tiga kerat dalam Umno tu yang memang dah jadi macam biawak hidup yang dok rengau belakang depa la ni. Dua tiga kerat ni lah yang depa kena kepung dan lokap jangan dok bagi keluaq melilau masa pilihanraya. Rakyat mudah muak, meloya dengan hujah depa yang outdated dan langsung tak mau undi Umno. Hangpa jugak yang susah. Pak Long bukannya apa, tak mau Umno tu kalah teruk sangat.

Dua tiga kerat manusia bangsa Umno yang Pak Long maksudkan tu memang popular tapi popular kot belah tak elok. Tu masaalahnya. Depa yang Umno patut "ben" dari berkempen ialah bekas Piem bangsa Umno yang paling lama dalam sejarah bangsa bangsa Umno iaitu Mahathir. Lain lain yang termasuk dalam kategori semak kepala ialah KJ dan Ezam. Tolong la, puak puak ni akan timbul pecah belah dalam Umno. KJ nak tunjuk terer tak bertempat dia, Mahathir nak tunjuk kata dia power dan Ezam nak tunjuk bodo dia. Punah, cukup lengkap resepi untuk Umno lingkup. Pak Long bukannya apa, tak mau Umno tu kalah teruk sangat.

Jangan salah paham pulak la no Umno oi. Rakyat kat bawah ni dok pikiaq nak terus hidup dalam sejahtera saja. Depa tak dak masa nak tengok sandiwara Mahathir hentam KJ dan istiadat membuka kotak si Ezam tu. Pak Long bukannya apa, tak mau Umno tu kalah teruk sangat.

Mak Long hang bersiap dah nuu... wassalam...

Thursday, April 22, 2010

Bab bodek MIC memang juara

0 juta komen
Salam semua...

Terharu Pak Long tengok, amboi amboi, baguih sungguh, anak sapa tu ha. Bersopan, lemah lembut dan tertib lendik, sesuai buat menantu pada Timbalan Piem. Macam kata Muhyiddin disini la, dia tau adat resam dan tau budaya Melayu, sebab tu dia pandai cium tangan Timbalan Piem.

Baguih la macam tu. Biaq Umno tak dapat calon Melayu pun tak pa, tapi nama dah nak macam Melayu, pandai pulak adat resam Melayu dan tau pulak budaya Melayu. Lagi satu Muhyiddin kena perati jugak, jangan sampai dia tu cium tangan pasai nak bodek tuan bangsa Umnonya demi sebuah kerusi.

Errr... maap la yer, lagi satu sebelum Pak Long terlupa, Muhyiddin kena la tegur dia sikit, jangan dok pembohong, tak baik dan pembohong besaq bukan tradisi orang Melayu, itu hanya tradisi orang berbangsa Umno.

Wassalam...

Penyapu buruk

0 juta komen
Salam semua...

Dalam Pak Long dok melepak ngan Mak Long hang enjoy angin petang, teringat pulak kisah kelaku orang orang kita. Pak Long dah terkena dan Mak Long hang pun masih terasa.

Bukan Pak Long nak mengata tapi ni adalah fakta. Merata rata dan berlambak lambak manusia jenih ni mudah kita jumpak senang kita cari. Masa kita ada duit lebih sikit, mungkin baru dok belajaq makan angin ataih, masa tu lah ramai manusia-manusia nak datang dekat tolong cari selipar kita masa keluaq masjid. Masa tu jugaklah kita boleh kenai bermacam jenih borang untuk kita sain, jadi garentor beli itu ini dan jadi penjamin pinjam itu ini.

Pak Long pun yakin tak semua orang berperangai hodoh macam tu. Tapi akan ada jugak yang buruk sebijik dua dalam setandan tu. Bila saja depa dah dapat apa yang depa mau, dan time tu pulak mungkin kita dah kering dan tak nampak hensem macam dulu, jadilah kita macam penyapu buruk. Nak pakai tak boleh, nak simpan buat menyemak, lempaq luaq lagi baguih.

Pak Long pun tak pernah nak ambik peduli, depa nak ingat kat Pak Long ka dak. Tapi duit yang hangpa hutang tu tolong la bayaq. Jangan dok biaq Pak Long dan Mak Long hang ditemu ramah oleh budak budak bank lagi. Satu lagi Pak Long nak pesan kat orang jenih hidup segan ni, hangpa boleh tak ingatkan Pak Long, asalkan hangpa masih kenai mak hangpa dan ingat Tuhan banyak banyak.

Wassalam...

Zulkifli berkempen melalui Najib

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long rasa ada sesuatu yang tak cantik la disini. Rasa macam tak kena saja bila Najib suka suka sebutkan nama Zul dan Zahrain sebagai pembuka rahsia besaq Anwar kat dia setiap malam semasa di Washington ari tu. Pak Long nak dengaq pulak la apa kata si Zul yang warak tuh. Kalau si Zahrain tu, Pak Long tak kisah sangat, lebih dari cerita spender Anwar dia boleh ceritakan.

Zulkifli tu baguih budaknya. Bukan main punya warak Melayu ni Pak Long tengokkan. Zul baru baru ni nahi nahi menafikan dia nak mai Hulu Selangor berkempen bagi BN, tetiba dia berkempen jugak. Memang la dia tak mai kempen tapi dia berkempen jugak melalui Najib sebagai juruceritanya.

Rindu Pak Long nak dengaq komen si Zul ni, awat diam pun sejak balik dari Washington ni. Gayat naik kapalterbang ka?

Wassalam...

Selipar di Malaysia naik harga

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long dah kata dulu, makanan asasi Perkasa adalah kontroversi. Depa tak boleh hidup tanpa kontroversi. Esok esok ni, kalau ada yang kata Melayu ni jenih pembodek tak bertempat, Perkasa lah yang perlu dipersalahkan. Kalau ada la yang kata Melayu ni kuat pembohong, Perkasa jugak la yang perlu dipertanggung jawabkan. Malang sungguh la bagi mana mana Melayu yang nak lantik Perkasa ni jadi jurucakap depa. Nasib baik la Pak Long tak hingin.

Pak Long tak pasti la pulak, tapi Pak Long rasakan mesti ada orang sekuat "Mahathir" dibelakang segala kerja tak senonoh Perkasa ni. Kerja depa adalah ciptakan isu, sensasikan sikit dan buatkan dia jadi kontroversi. Kalau tak dak gerak kerja camtu, tak dak sapa la nak kenai menatang apa Perkasa tuh.

Pak Long senyum sinis lagi la bila terbaca kisah Berahim yang nampak perkasa tu teringin nak sambut Piem Britain dengan beribu ribu selipar. Pak Long tak peduli pun. Lantak pi kat hangpa la nak baling apa pun kemuka tuan Blair tuan orang putih bangsa Umno tu. Cuma Pak Long harapkan sangat pasai hang dah mengaku Melayu, maka hang kena la tunaikan janji bila dah berjanji.

Jangan dok gempq melalak macam kes warning 48 jam pada MCA/Gerakan dulu tuh yang last last habuk pun tarak. Nanti tak pepasal orang kata memang Melayu kaki kencing orang. Tapi yang pastinya, Pak Long bukanlah orang yang tergolong dalam golongan Melayu yang terleleh leleh dengaq retorik Berahim ni.

Wassalam...

Wednesday, April 21, 2010

Nik Aziz kirim salam

1 juta komen
Salam semua...

Pak Long pun tumpang doakan agar rakyat yang akan menang dalam PRK Hulu Selangor nanti. Pak Long pun nak doakan jugak kesejahteraan rakyat akan digapai hasil dari kemenangan ini nanti. Marilah sama sama kita turut mendoakan agar Islam memimpin Malaysia dan bukannya Apco.

Wassalam...

Nak mintak kat Anwar

0 juta komen
Salam semua...

Mak Long hang kalau dengaq Anwar Ibrahim bercakap, renyeh menyeringai sampai telinga. Naik jeles pun ada, tapi Pak Long tak nafikan lah Anwar memang bijak mengambil hati audiennya. Tu yang buatkan Mahathir sakit hati sangat tu, aura tu anugerah Allah pada Anwar dan tidak pada dia.

Pak Long memang bersetuju sangat la ngan stetmen Anwar yang tegas ingatkan kerajaan negeri Selangor dibawah Pakatan jangan dok ikutkan perangai busuk perut kerajaan BN. Orang kampung macam Pak Long memang dah terasa sangat dah, jalan tar yang sekerat ada sekerat lagi hilang tiba tiba diadakan balik bila sampai rumah Umno. Lampu jalan yang terang dihujung tapi gelap kot belah depan pasai orang pembangkang, tu semua orang kampung dah telan lama dah.

Tapi Pak Long nak pesan gak kat Pakatan khasnya Anwar sendiri, kena tengok anak anak kita bagi betoi. Pesan kat depa jangan ikut, biaq betoi betoi jangan dok ikut. Biaq kita ikut cara pemerintahan kita sendiri. Biaq kita dekati rakyat ikut gaya penampilan kita yang tersendiri.

Pak Long nak mintak satu la, Anwar oi. Boleh ka tidak kita kurangkan sikit saiz gambaq hangpa dalam mana mana papan tanda ka atau majlis perasmian ka. Tak payah la kot boh gambaq besaq besaq sangat. Ni ka, Pak Long dok tengok bukan main punya besaq gambaq hangpa terpampang. Naik gerun Pak Long tengok. Isu mendewa dewakan gambaq pemimpin ni Pak Long tengok sejak zaman Perikatan lagi sampai la ni memang di semai baik oleh puak bangsa Umno.

Maap la ya, Pak Long cuma nampak hodoh sikit la... wassalam...

Busuk perut punya referee

0 juta komen
Salam semua...

Di kampung Pak Long dulu ni, tiang gol menjadi tempat bagi Pak Long gantungkan paha lembu bila time melapah. Anak anak muda marah jugak kerana salah guna tiang gol, tapi Pak Long tak la gantung paha lembu tu time bebudak main bola. Nampak sangat la busuk perut.

Tapi betoi ka apa yang Pak Long dengaq di Hulu Selangor nu, ada referee yang bawak lari tiang gol ke Selayang? Yang busuk perutnya tiang gol tu dia bawak lari time orang tengah pulun dok main bola, sedaq sedaq tiang gol hilang. Mungkin ini jugak adalah fitnah terbesaq dari orang jahat mengatakan referee ni merupakan penyokong tegar pasukan cap kati lama.

Wassalam...

Taik cicak ngan beras

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long rasa la, Kit Siang pun dah naik muak dengan kelaku Umno ni. Depa yang nampak lebih terkinja kinja tuding jari ke muka Zaid bila sebut soal moral, tanpa memperdulikan samaada si Zaid tu dah insaf dan bertobat.

Sebab tu lah bagi Pak Long, kalau betoi kita nak asingkan antara taik cicak ngan beras, pakai tak makan nasik la kita hari ni. Kalau betoi kita nak buangkan bekas peminum arak dari jadi menteri, pakai kena buat pilihanraya baru la pulak. Habih luruh.

Tak tau la Pak Long, tang mana pemimpin bangsa Umno ni nak letak muka bila Lim Kit Siang boleh buat cabaran  gila macam tu, dah tu ditujukan pada menteri-menteri kabinet yang kononnya mengaku Islam pulak tu. Cabaran tu tak lah susah sangat pun, tampil buat pengakuan saja bahawa mereka tidak pernah meminum alkohol, khususnya semasa muda.

Amacam, ada berani ka... wassalam...

Tuesday, April 20, 2010

Biaq depa menari sorang sorang

0 juta komen
Salam semua...

Maap la, Pak Long rasa meloya sungguh dengan kelaku hodoh orang orang yang merelakan diri mereka jadi pencacai Yahudi melalui tuan penasihat depa, Apco. Pak Long lagi la menyampah bila dapat tau, Apco ni jugaklah yang menghasilkan One Israel menggilap imej Ehud Barack dan sehingga timbulnya projek 1 Malaysia.

Paling menyampah lagi bila Pak Long terbaca disini, pengkisahan Piem One Israel Benjamin Netanyahu mendesak dunia turut menghentikan eksport gasoline - petroleum bertapis ke Iran. Mungkin jugak secara kebetulan, 1 Malaysia baru saja turut menghentikan eksport gasoline ke Iran.


"Jika anda menghentikan Iran dari mengimport petroleum bertapis (refined petroleum) - nama fency untuk gasoline - regim ini akan lumpuh kerana Iran tidak mempunyai kepakaran penapisan," kata Netanyahu dalam rancangan itu sebagaimana yang dipetik oleh agensi berita hari ini.

Pak Long rasakan isu ini yang sepatutnya ditekankan di Hulu Selangor. Biaq rakyat paham apa itu Apco, apa itu Asiasoft dan kaitannya dengan Yahudi. Dan terangkan jugak sapa sapa yang suka sangat jadi pencacai pada organisasi yang berkepentingan Yahudi ini. Bukannya menari ikut rentak sebelah sana yang suka sangat kita laga lagakan botol arak ikut rentak tarian depa.

Wassalam...

Jangan marah marah

0 juta komen
Salam semua...

Sikap marah adalah satu dari sikap sikap negatif. Mak Long hang tau, sebab tu la kot dia tak pernah marah kat Pak Long pun. Habih sangat dia jelin jelin manja macam tu saja. Alhamdulillah, mungkin tu lah jugak yang membuatkan rumahtangga Pak Long ngan Mak Long hang bertahan sampai la ni.

Tengahari ni Pak Long nak ajak hangpa semua kita semak sikap marah yang ada pada kita. Bukannya apa, dari kita dok marah tak tentu hala kat orang orang politik dalam sistem demokrasi ala Malaysia ni, baik jugak kadang kadang tu kita check tengok boleh ka tidak kita belajar kontrol sikap amarah kita.

Kadang kadang kita tau, marah tu adalah satu sikap yang tak baik. Tapi bila kita jadi orang yang suka marah marah jugak, maknanya kita tergolong dalam golongan orang orang yang rugi yang gagal kontrol marah dia. Orang yang marah marah selalunya disebabkan oleh hati dan pikiran kita yang penuh dengan perkara perkara negatif, kata-kata kita jugak negatif.

Jadi Pak Long nasihatkan, kalau nak bahagia dan aman jiwa raga, kita perlu asuh dan didik diri menjadi orang yang bijak dan berjaya mengawal rasa amarah. Biar kita yang mengawal emosi marah, bukan marah yang mengawal kita. Marah adalah emosi dan emosi sepatutnya boleh dikawal.

Melatih diri untuk bertenang boleh mengajar kita mengawal emosi marah tersebut. Sesiapa yang dapat meletakkan ketenangan dalam hatinya maka ia berjaya mengelakkan rasa amarah dari bermaharajalela dalam dirinya. Dan hati yang tenang adalah hati yang selalu mengingatkan akan Allah s.w.t.

Pak Long berdoa siang dan malam agar semua kita diberi hati yang tenang hasil dari zikir hati pada Allah. Mulai hari ini, elakkan lah sikap mudah marah atau suka marah-marah dengan berzikir pada Allah. Insyaallah, kejayaan dan kebahagiaan pasti menanti kita jua.

Wassalam...

Sapa percaya angkat tangan

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long pun tak perasan sangat pasai apa. Tapi bila sebut saja jaminan dari SPRM, rasa habih seram sejuk, naik meremang bulu tengkok. Pak Long rasa la selagi kes Teoh Beng Hock ni tak selesai elok elok selagi tu la orang akan nampak SPRM ni macam hantu yang merayau cari mangsa.

Pak Long dipahamkan, SPRM ni kononnya tengah dok pujuk penyiasat Bala, sebab tu depa tak semena mena bagi jaminan yang Bala tak akan ditahan, depa nak ambik kenyataannya saja.

Pak Long pun nak tergelak jugak dengan gerenti dari SPRM ni. Maap cakap la, Pak Long rasakan depa ni sakit tang lain tapi boh ubat tang lain. Sampai mati berdiri la sakit tu tak lega...

Wassalam...

Monday, April 19, 2010

Sah sakit mental

0 juta komen
Salam semua...

Calon bebas yang memang tak pernah bebas pun. Ini yang Pak Long dok kata dulu tu, nama saja calon bebas, tapi depa sebenaqnya tak pernah bebas dari di tekan jiwa dan pikiran, macam pesakit mental dah Pak Long tengok.

Kejap nak bertanding, tup tup tarik diri. Muka masa hari pencalonan bukan main punya cenge, bila nak tarik diri menikus hilang diri. Baru kena tekan dengan Mugilan dah kencing dalam seluaq. Baru kena dehem dengan Brahim Ali dah kincit kincit dalam kain.

La ni dah sah, tinggai Zaid dari Pakatan lawan ngan Kamal dari anak 1Malaysia... betoi ka nama dia 1Malaysia? Hangpa kena tanya Muhyiddin yang tu... Pak Long malaih nak check dah...

Wassalam...

Kasar sangat la Melayu oi

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long terkedu tengok cara kempen orang orang la ni. Kasar sangat la. Tak percaya Pak Long yang tengah hangat berkempen la ni majoritinya orang Melayu yang kononnya menjunjung Islam sebagai Agama.

Awat nak kena main kasar sampai macam tu. Takkan kerana kuasa sanggup lakukan apa saja tanpa kira dosa dan pahala . Yang rosak anak bangsa kita jugak. Pasai apa nak kena tontonkan besaq besaq benda benda yang tak pasti. Benda yang tak pasti adalah fitnah. Berdosa besaq malah amat bahaya kita bermain dengan fitnah ni. Kelaku hodoh sekumpulan anak anak muda yang tak cukup akal menjerit babi, liwat dan dubur kerana upah memang menjelikkan. Pak Long pun musykil jugak, takkan tak dak orang kuat agama di pihak belah sana. Sampai tak dengaq teguq langsung serupa ngan halal saja benda benda alah tuh. Sampai Mak Long hang pun tak pasai pasai tanya Pak Long, sapa yang bertanding ni, Zaid ka Anwar.

Zaid pun mungkin dah agak dah, peribadi dia akan di adili. Sebab tu dia mengaku dan bertobat mohon keampunan Tuhan. Tapi nak serang peribadi pun, agak agak la. Kalau soal peribadi didedah dengan bukti dan sahih benda betoi, tak pa la jugak sebab Pak Long pun tak kelapaq berpemimpinkan peminpin yang tak sedaq diri. Ini tidak, gambar gambarnya direka cipta sesuka hati bertujuan nak mengaibkan lawan. Ya Allah, hangpa sanggup fitnah rakan seagama hangpa sampai macamtu sekali nooo... kat tok guru mana yang hangpa belajaq ni.

Pak Long nak pesan la, kita jangan berperangai melebihi Tuhan. Sifat baharu pada diri manusia, membuatkan kita menghukum sesuka hati saja. Kita bukan yang Maha Adil dan kita bukan yang Maha Kuasa. Pulang lah segalanya balik pada Rabbul Jalil mengadili masa silam si Zaid ni. Lain la kalau ada orang yang tak percaya Tuhan.

Wassalam...

Sunday, April 18, 2010

Tengok sama nasihat tu dari sapa

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long tak la pandai sangat pun, tapi tak salah kalau sesapa nak mai mintak nasihat dari Pak Long sebagai orang tua. Mak Long hang pun tak kisah, tak merungut langsung kalau takat nak bancuh kopi secawan dua tu.

Meminta nasihat tu tak pa, tak dak salahnya. Cuma dengan sapa yang kita minta nasihat tu, tu yang penting kita tengok. Selidik dulu betoi betoi latarbelakang dia, kalau dah tau dia tu penjenayah dan penyembelih terkenal, buat hapa kita nak gagah lagi ambik dia jadi tuan penasihat.

Pak Long ada jugak dengaq ni, betoi ka kerajaan Najib menekan Iran atas keinginan nak berbaik baik dengan Amerika? Betoi ka kerajaan Najib jugak bagai dilihat bersama menekan Iran akibat dari perjanjian kerajaan bersama firma perunding Apco? Pak Long pun tak mau nak tuduh tuduh, tak baik. Cuma banyak dah yang Pak Long dengaq tapi sampai la ni tak dak penafian dan tindakan pembetulan yang efektif dari kerajaan Najib.

Tapi Pak Long naik seram jugak bila teringatkan RM 77 juta yang dibayar pada Apco tuh. Pak Long punya tak reti bisnes, sekupang pun Pak Long tak ambik pada budak budak yang mai mintak nasihat Pak Long. Ini yang buat Pak Long rasa tak berapa sihat.

Wassalam...

Bila Ezam buka kotak

0 juta komen
Salam semua...

Sempat jugak Pak Long bawa Mak Long hang pi makan kenduri rumah sahabat petang tadi. Walaupun dia dah bertobat dan keluaq dari kelompok Umno, kendurinya tetap meriah malah rakan rakan Umno yang sporting pun Pak Long tengok belambak. Macam tu la, kita berlainan ideologi parti tak bermakna kita tak boleh berkawan dah. Lain la kalau Shafie Afdal tu, Anwar baik ngan Barat pun berdosa.

Tapi tengok jenih jugak la nak buat kawan pun, yang pasti bagi Pak Long la jangan cari kawan macam Ezam ni. Haru sikit Pak Long tengok jenih dia ni. Kalau nak berkawan jugak pun, takat tepi tepi jalan saja, jangan dok ajak mai rumah. Betoi la apa yang Pak Long tilikkan berkenaan Ezam ni. Ezam ni tak boleh hidup kalau Anwar tak dak. Sampai bila bila pun Ezam akan gunakan Anwar untuk cari makan.

Pak Long dok tengok dia ni, dari dulu dalam Keadilan sekalipun, Ezam akan gunakan nama Anwar sepenuhnya untuk melepas diri dan untuk cari makan dalam politik pembangkang. La ni dah keluar dari PKR dan dah masuk Umno pun ikut pintu belakang guna nama Anwar jugak, dan dia masih lagi bergantung harap pada Anwar untuk cari makan jugak walaupun dah jadi ahli bangsa Umno. Cumanya kali ni lain la sikit, dia akan gunakan hasil akrabnya dengan Anwar untuk raih populariti dalam Umno. Anwar akan jadi penyelamat dia dari diterajang ketepi oleh Umno.

Itulah kehebatan susuk bernama Anwar ni. Nama Anwar saja dah cukup untuk Ezam dan rakan cari makan bela anak bini depa. Dedah la apa apa yang patut pasai Anwar, tak betoi pun tak pa. Gempaq saja bagi lebih demi untuk glamor dalam parti.

Sebab tu la orang ramai tak heran pu bila dengaq Ezam nak bukak kotak. Sebab tu orang ramai dah naik muntah meloya tekak bila terbau busuk mulut si Ezam ni. Alahai Ezam oi... wassalam...

Nasib baik bukan Mak Long hang

1 juta komen
Salam semua...

Fuhh... kuss semangat Pak Long. Nasib baik la bukan Mak Long hang yang dia dok tenung manja dalam keadaan separa peluk macam tu. Teruk kau Kamal Pak Long kerjakan kalau hang berani dok tenung separa peluk Mak Long hang camtu. Nak tunjuk romantik pun jangan la syahdu macam pilem Tamil.

Pak Long rasa la, Umno kena gak jaga gambaq gambaq geli macam ni jangan biaq bagi terlepas ke luar. Pak Long tak nampak pun gambaq ni boleh  tolong hangpa sangat, tunjuk gambaq lain la nak bayangkan 1Malaysia pun. Pak Long bukannya apa, nak jaga jugak Umno jangan bagi kalah teruk sangat.

Wassalam...

Kecik kena yang besaq tak pa saja

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long semak sungguh la dengan kelaku hodoh pemimpin Umno ni. Hangpa tengok apa yang si Zahid kata disini, Umno kononnya nak bertindak pada pengkhianat parti pasai berani lawan perintah Najib, pi bertanding calon bebas buat apa?

Hamboiii...!! pengkhianat parti bukan main hangpa nak ambik tindakan tegas, yang pengkhianat negara pulak hangpa biaq saja ka? Yang kecik saja hangpa berani buli dan seligi, yang besaq nak jentik pun tak berani. Yang mana lebih besaq dosanya, upah penyembelih jadi tuan penasihat atau melawan arus tentang pimpinan parti yang tak sedar diri.

Boleh ka Zahid Hamidi ni nampak macamana Mak Long hang nampak?

Wassalam...

Jadi baik jangan munafik

0 juta komen
Salam semua...

Memang hampir setiap pagi Pak Long akan ke kedai Haji Karim pekena kopi sambil borak borak ngan kengkawan. Kadang kadang singgah sat kedai Wa Mat beli ikan sekoq dua. Kalau rajin Pak Long akan singgah sembang sat dengan Ah Kuang depan kedai dia. Perjalanan balik, Pak Long kena lalu jugak kawasan perumahan moden yang hampir separuh dari mereka kawan baik Pak Long. Mak Long hang pun pesan, berkawan biaq seribu. Cuma Mak Long hang meluat tengok pompuan Indon yang keja kilang ramai di perumahan moden tu teguq Pak Long, tak tau pulak pasai apa.

Dalam sehari suntuk tu, macam macam kawan yang Pak Long jumpa dan pelbagai bangsa yang Pak Long sapa. Nasib baik la Pak Long tak berpeluang ke Amerika, kalau tidak Obama dan Bush tu pun akan jadi kawan baik Pak Long. Salah ka kalau Pak Long baik ngan semua orang? Terpecat ka Pak Long dari bangsa dan adat Melayu kalau banyak bangsa yang Pak Long sapa?

Pak Long yang tak paham atau Shafie Apdal yang bebal. Salah ka Anwar rapat ngan barat? Pernahkah Anwar nafikan hubungan baik dia ngan Barat? Jadi apa masaalah ngan hang ni? Buat baik tak semestinya buat dosa. Buat baik tu berbeza banyak dengan upah penjenayah antarabangsa sebagai tuan penasihat. Turki ada hubungan diplomatik dengan Israel, tapi Erdogan belasah Simon Peres terang terang secara berdepan. Erdogan siap ngan nasihatkan Obama dan Brown bahawa Iran ada hak untuk membangunkan kuasa nuklear bahkan senjata nuklear. Erdogan jugak membidas Amerika dan Britain secara berdepan kerana tidak mengenakan sekatan malah menyokong program senjata nuklear Israel.

Pak Long boleh mati berdiri la kalau nak tunggu hang ngan kerajaan hang atas nasihat Apco untuk buat sebagaimana yang si Erdogan tu buat. Wassalam...

Saturday, April 17, 2010

Sakit cari sendiri

2 juta komen
Salam semua...

Malam ni Pak Long pekena ringan ringan saja. Alhamdulillah, Mak Long gorengkan karipap kena pulak ngan kopi panaih panaih, fuhhh... nikmat Tuhan ada dimana mana rupanya. Lama beralih umur ni, macam tu la, tak boleh la nak makan pelik pelik sikit, nanti dia mai la sakit sana sakit sini, lenguh sana lenguh sini.

Pak Long kalau la sakit pasai makan tak pa la jugak, sakit cari sendiri. Dah kita yang nak sangat rasa nikmat dari makanan tu walaupun sebenaqnya kena pantang. Sendiri kena tanggunglah. Mungkin itu la kot yang layak kita bagi kat dua orang calon bebas di Hulu Selangor ni. Yang sorang tu bernama V S Chandran yang berbangsa MIC dan sorang lagi tu pulak berbangsa Umno bernama Johan Mat Diah. Dok baik baik jadi ahli MIC senang lenang dibelai Samy, la ni kan ka dah kena pecat. Habih projek tak dapat dah, duit pun tak masyuk dah. Dok megah disinggahsana AJK anak muda bangsa Umno Shah Alam, la ni kena terajang dari etnik Umno dah. Kan ka susah, projek nak dapat payah, Hutang bank nak setel pun susah.

Tapi Pak Long rasa macam ada yang tak kena pulak. Kemungkinan yang pertama, depa ni dah benar benar bebal dan meloya kot dengan bauan hancing dalam kelambu depa lalu mereka ambik satu langkah yang berani untuk melawan arus. Ini satu kebangkitan dari dalam yang mungkin menjadi satu trend baru igauan Umno.

Kemungkinan yang kedua ialah, kedua dua mangkok ni adalah calon tajaan dari bangsa depa sendiri. Dengan duit apa pun boleh jadi punya. Dengan duit orang sanggup di perlekeh masyarakat terbanyak. Kerana duit jugak orang sanggup berlakun. Pasai duit jugaklah biaq nampak sakit sikit pun tak pa, asal orang percaya.

Boleh jadi jugak ka, depa yang letak last last depa jugak yang pecatkan... wassalam...

Tak tuduh, kalau kalau ada rasuah

0 juta komen
Salam semua...

Memang menyedihkan la, duduk dalam negara dimana pihak berkuasa dalam negara bagai dikasi kasi oleh yang lebih berkuasa negara. Setiap isu yang ditimbulkan rakyat telah dilayan pihak berkuasa dengan begitu sangsi dan sepi sekali hingga rakyat mengesyaki akibat dikasi kasi oleh pihak yang lebih berkuasa negara.

Baru baru ini Pak Long terbaca tentang arahan terhadap pejabat pendakwaraya Peranchis bagi memulakan siasatan kalau kalau la ada unsur unsur rasuah dalam urusniaga jualan alatan tentera kepada Malaysia diwaktu Najib sebagai menteri yang jaga ketahanan. Nama arwah Altantuya juga turut disebut sebut kemungkinan kematiannya ada kaitan dengan isu rasuah ni. Banyak jugak akhbar akhbar mainkan isu ni, tapi pihak yang lebih berkuasa dalam negara bagai tak endah. Nak kata nak saman cuci sikit nama pun dak, rakyat macam Pak Long ni mesti rasa cuak, awat yang takut sangat. Sensitip pulak tu sampai nak sebut dalam ceramah pun tak boleh.

Isu ni kalau tak salah Pak Long dah naik basi dan lunyai dimain rakyat, tapi pihak yang lebih berkuasa dalam negara buat tak tau saja. Dan pihak yang lebih berkuasa dalam negara pun memang la mau sangat isu ni jadi sejuk lalu basi. Jadi Pak Long dah tak dak harapan lain dah, harapkan ihsan negara luar la pulak siasat tengok apa apa yang patut.

Wassalam...

Tolak kehadiran ejen ejen Yahudi

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long sokong tindakan banyak pihak yang berdemo menentang kehadiran ejen-ejen Yahudi dan Israel dari bertapak di negara ini. Kita sebagai umat Islam perlu prihatin sikit dengan keadaan sekeliling.

Sekali lagi Pak Long menyeru kawan kawan di Hulu Selangor, bagi satu pernyataan keras pada BN. Kita membuat bantahan terhadap Apco Worldwide dan sekali gus menolak kehadiran ejen ejen Yahudi dari bertapak dalam negara hari ini dengan mengundi Zaid Ibrahim dari Pakatan Rakyat.

Yahudi dari segi sejarahnya memang tak pernah jujur dan ikhlas dengan umat Islam sejak dari zaman nabi-nabi dan Rasul-Nya. Mereka yang tak jujur hanya berkawan dengan orang yang dikenali juga sebagai tidak jujur dalam negara ini. Mereka mereka ini harus dinyahkan. Kekejaman Yahudi di bumi Palestin jangan dipandang enteng.

Tolak sesiapa jugak yang ada hubungkait dengan Yahudi serta jugak rakan rakan kita yang secara gelap bersetuju untuk ditepuk belakang oleh mereka.

Wassalam...

Mu gila ka

0 juta komen
Salam semua...

Hepi sungguh Pak Long rasa pagi ni. Dah sah la noo.. pertandingan empat penjuru di Hulu Selangor, walau banyak jugak nasi bungkus free BN yang tak habih.

Pak Long bertambah tambah seronok bila terbaca benda lawak dari siniPak Long rasa kalau tak pelakon dia yang bodo mesti pengarah dia yang bangang pasai ambik pelakon bodo. Tapi tak pa la kan, lama jugak tak tengok filem tamil tetiba terhidang di PRK Hulu Selangor ni.

Kisah hero tamil yang frust menonggeng tetiba buat aksi lawak menuduh ketua kampung yang menyogoknya untuk merusuh memang perkara besa la. Masaalah dengan hero tamil tu dia tak berani pun nak sebut tuan tanah kedaong yang "cukup besar" yang meletakkan senapang patah dikepala dia untuk membuat dakwaan lawak tu.

Wooi... Mugilan, mu gila ka apa?

Jangan buat lawak la, kalau hang betoi betoi nak jadi hero tamil, hang kena ubah skrip sikit. Hang kena dedah tuan tanah kedaong yang "cukup besar" yang dok acu senapang patah sekarang ni.

Puak puak pakatan ni tak duit Mugila oi, oppsss... sori, Mugilan oi. Sebab tu la kalau hang pandai dan dok perati keliling hang, dah belambak lambak Adun dan MP dar PKR yang melompat ketempat yang lebih mewah dan indah seperti yang dijanjikan oleh paya belukar disebelah sana. Sapa yang jadi tuan tanah kedaong tu Mugila... oppsss... sori, Mugilan.

Pakatan nak sponsor nasi bungkus kat ahli pun tak dak bajet... wassalam...

Penamaan calon

0 juta komen
Salam semua...

Hari ni hari penamaan calon bagi PRK Hulu Selangor. Pekan Kuala Kubu Baru tentu sudah mula menerima kunjungan ramai orang yang majoritinya tentulah pelancong politik yang ingin turut merayakan demokrasi ala Malaysia.

Apa yang Pak Long musykilkan ialah berkenaan permintaan SPR supaya parti parti yang bertanding tidak membawa penyokong yang ramai ke pusat penamaan calon nanti. Pak Long rasa ini satu permintaan yang pelik. SPR seharusnya menggalakkan bukan melarang penyertaan rakyat. Parti parti yang bertanding waima BN sekalipun belum tentu mempunyai kemampuan membendung naluri penyokong yang ingin turut serta. Lain lah kalau kalau Pengerusi SPR takutkan BN malu kerana punyai lebih kecil jumlah penyokong seperti pilihanraya pilihanraya kecil sebelum ini. Kelebihan penyokong di hari ini juga bagaikan satu signal kekuatan sokongan dan jentera kerja sesebuah parti yang pastinya digeruni BN yang hanya harapkan nasi bungkus berserta RM 10 seorang sebagai umpan.

Nasihat seperti berdisiplin dan mematuhi arahan pada semua yang terlibat adalah lebih tepat dikeluarkan SPR dari membebel benda benda yang tak masuk dik akal.

Hari penamaan calon jugaklah kekuatan sebenar pasukan Polis diperlihatkan. Jaga jagalah pada yang lemah semangat. Berhati hati dengan provokasi. Tidak mustahil jugak anggota Polis kelihatan lebih menyerlah dan ramai dari penyokong penyokong parti. Jadi Pak Long juga bersetuju lah sekiranya disiplin diri diutamakan. Kecantikan dan kejelikan sesebuah parti banyak bergantung pada sikap si pemakai lambang lambang parti tersebut.

Namun inilah demokrasi ala Malaysia. Sampaikan pada masa pilihanraya sekalipun, permit Polis masih diperlukan bagi setiap ceramah yang dianjurkan. Entah sampai bila la kita nak matang dalam merayakan demokrasi. Pak Long masih ternanti nanti saat merayakan demokrasi sebenar mengangkat rakyat benar benar menjadi raja dalam negara.

Wassalam...

Friday, April 16, 2010

Bila Samy berjanji

2 juta komen
Salam semua...

Pak Long dok perati lama dah, menjadi kelaziman dimana mana jugak dalam negara kita. Pilihanraya tempat kita merayakan demokarsi. Pilihanraya jugak tempat orang menyalahgunakan demokrasi. Demokrasi benarkan kita berjanji ikut suka hati, tapi demokrasi belum tentu dapat menghalang orang yang berjanji dihukum kerana tak tepati apa yang dijanji. Terutama orang yang berjanji tu adalah Samy.

Pak Long nak tergelak bila Samy Vellu buat lawak dengan berjanji lagi. Dia kata pemimpin caw MIC di Hulu Selangor tak sabotaj PRK Hulu Selangor ekoran gugurnya Palanivel sebagai calon. Kononnya semua 72 cawangan berdiri teguh belakang BN dan berjanji pastikan kemenangan BN.

Pak Long nak tanya bangsa Umno, ada betoi ka janji Samy ni? Dia kata sebelum ni satu MIC mau Palanivel, tapi gugur jugak pi pilih Kamalanathan atas desakan tuan Umnonya. Takat janji nak bagi sedap perut hang tak payah la Samy oi, sampai kacau orang ramai. Dulu dia janji nak letak jawatan pada 2010, tapi kelmarin dia kata nak bertakhta lagi 14 bulan. Janji orang macam ni boleh pakai ka di Hulu Selangor?

Pak Long rasa dia teringin nak mati ataih kerusi presiden kot... wassalam...

Tolak Yahudi dan sekutunya

0 juta komen
Salam semua...

Dah kita ni ditakdirkan sebagai rakyat Malaysia, maka negara ini memang kita yang punya. Bukan sapa sapa tapi negara kita. Kita wajib sayang negara kita. Dah kita sayang negara maka tiap apa yang kita buat mestilah secara sedar kena sayang dan dilihat sebagai sayang akan negara.

Pak Long paham sangat, orang yang sayang negara akan memainkan peranan mereka dalam membela negara mereka mengikut kapasiti masing masing dalam menjalankan tanggungjawab. Rakyat di Hulu Selangor bertuah kerana sekali lagi dapat memainkan peranan memastikan negara yang kita sayang ini tidak dilihat seperti melutut pada Yahudi dan sekutunya Amerika Syarikat.

Wassalam...

Palanivel lari tak cukup tanah

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long nak ajak hangpa tengok cara politik licik MIC. Cara depa kencing bangsa Umno.

MIC tau pemimpin Umno tak berani punya nak balaih kerusi MIC di Hulu Selangor walaupun "tekanan demi ganjaran" berupa projek dijalankan secara berterusan oleh Mat Taib and the gang. MIC tetap tunjuk keras kepala kat bangsa Umno dengan meletak G Palanivel sebagai umpan. Bila dah panas, tekanan bangsa Umno sampai kemuncak, Samy mula jalan jarum. Pengalaman dia dalam politik berjaya kencing kepala bangsa Umno dengan satu kerusi senator dan jawatan timbalan menteri.

Tak pa, MIC nampak macam mengalah terima jugak la P Kamalanathan sebagai calon, tapi hakikatnya Umno tewas dikencing MIC. Muhyiddin lebih rela kurang tidur nak pastikan Samy tersenyum.

Tapi Pak Long kesian ngan Palanivel la, bukan main punya angan angan dah tetiba kena permain dengan Samy jugak. Beria ia MIC nak pertahankan Palanivel, last last terjual jugak pendirian dengan jawatan. La ni, Palanivel yang tentunya kecewa lari bagai tak cukup tanah pasai malu.

Palanivel dikorbankan oleh rasuah amalan Umno dulu, kini dan selamanya... memang memalukan la mengaku sebagai bangsa Umno.

Wassalam...

Muhyiddin pun tidur tak lena

2 juta komen
Salam semua...

Kesian la Pak Long tengok Muhyiddin tu. Nampak sangat dia tertekan. Lawan nak kena lawan jugak. Dah lawan mesti kena bagi menang, tak kira la macamana pun BN kena menang jugak. Kalau lah ditakdirkan kalah, mana dia nak letak muka. Patutla Mak Long hang tak bagi Pak Long berpolitik. Boleh kencing manis terkena tekanan.

Pak Long tengok lawan BN dari PKR si Zaid Ibrahim tu bukan calang calang punya kaki. Bekas menteri bangsa Umno jugak dan dia tau cara Umno kencing orang kampung. Pengalaman si Zaid ni lah yang memberi tekanan pada BN dan khususnya Muhyiddin. Pak Long percaya, tekanan bukan saja dari calon PKR tapi jugak dari dalam Umno itu sendiri. Pasai tu lah, nama calon tertukar disaat saat akhir, jadilah ianya calon bidan terjun.

Muhyiddin mungkin jugak berstrategi nak kantoikan PKR tapi Pak Long nak pesan gak kat Umno, kalah memang hangpa dah kalah dah dengan MIC, cumanya berstrategi pun agak agak la, sebab silap silap strategi boleh memakan diri.

Wassalam...

Samy bukak mulut, Umno kelam kabut

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long tumpang simpati saja la dengan bangsa Umno ni. Tu la, hangpa mengeras bukan main dengan orang lain, tapi dengan Samy Vellu habih hangpa lembik tengkuk. Pak Long tau la bangsa Umno semua tau Samy Vellu dah tak laku dalam MIC. Dia berkuasa pun pasai ramai samseng yang dia bela. Ni pun dia belajaq kat bangsa Umno gak.

Pak Long dok tengok tengok la, Samy ni memang lah beban bagi BN dan khususnya bangsa Umno. Tiap kali dia bukak mulut, habih semua Umno kelam kabut. Hangpa tak percaya tengok sini. Samy pun tau ramai Umno meluat kat dia termasuklah Mahathir. Ramai yang berdoa sakan mintak dia letak jawatan. Dia tau cerita tu, sebab tu dulu dia kata dulu nak letak jawatan dalam 2010, tapi la ni kata lagi 14 bulan.

Teruk la Umno Pak Long tengok. Lepaih ni depa nak kena perbetoi balik apa yang Samy maksudkan. Tekan dah tekan, turun tidak jugak. Janji hanya tinggai janji. Pak Long nak ajak pengundi Hulu Selangor tengok balik, agak agak hangpa la janji Samy kat rakyat macamana kalau ngan tuan Umno dia pun dia boleh kencing macam tu saja.

Wassalam....

Senjata utama kempen BN musnah

0 juta komen
Salam semua...

Semenjak anak anak dah besaq panjang ni, depa bukan dok lekat dirumah dah. Tinggai Pak Long dok tengok Mak Long hang, Mak Long hang dok tengok Pak Long. Awat tak lagu tu, TV dah lama dah tak dak... hihi...

Sebab tu Pak Long mulanya jadi heran bila FOMCA tetiba buat kempen "Minggu Tidak Menonton Televisyen" 21 sampaila 27 April 2010. Awatnya tak tengok TV, yang Pak Long dah bertahun tak dak masaalah apa pun. Pak Long mungkin terlupa, budak budak la sanggup tak makan janji boleh dok nganga depan TV. Sanggup kurang tidur janji boleh melahu depan TV. Pak Long sokong sangat la niat suci FOMCA ni walaupun mungkin Najib akan marah kata ada niat jahat khianati kempen BN melalui TV.

Takkan la FOMCA nak berani khianat tuan Najib. Mungkin kebetulan PRK Hulu Selangor bermula kempen pada 17 April dan mengundi pada 25 April ni. Nasib kau lah BN oi...

Wasslam...

Tahniah MIC dan takziah Umno

0 juta komen
Salam semua...

Apa yang Pak Long nampak, MIC telah menang besar di Hulu Selangor tak kira sapa yang dapat merebut kerusi Hulu Selangor pada 25 April nanti...

Umno telah kalah teruk ditangan MIC yang ahlinya kini boleh dikira jari. Umno berputih mata, tak kira sapa yang Umno setuju sebagai calon, mereka mereka ini tetap dari MIC. Umno berputih mata lagi hasil dari sikap ketuanan bangsa Umno yang menebal, kabarnya satu kerusi senator dan timbalan menteri dikorbankan pada Palanivel demi mendapatkan calon kesukaan bangsa Umno.

Tahniah MIC dan takziah Umno... nasib bail la Pak Long bukan berbangsa Umno, malu woi...

Wassalam...

Thursday, April 15, 2010

Kenapa berbohong

2 juta komen
Salam semua...

Pak Long percaya sapa jugak akan marah dan tak senang berhadapan dengan orang yang suka berbohong. Apatah lagi yang berbohong tu seorang pemimpin. Sebab tu lah Pak Long nak pesan, nak lantik seseorang tu jadi pemimpin, kita kena pilih betoi betoi, bukannya main tangkap muat saja malah kena tengok kelaku dia dengan Tuhan macam mana dan lidah dia bercabang ka tidak.

Ni Pak Long nak bagitau, kalau kelaku dia dengan Tuhan nampaknya baik tapi suka kencing orang pun tak terpakai jugak. Manusia ciptaan Tuhan, kalau hang kencing manusia yang lain makna kata hang tak respek ciptaan Tuhan, Tuhan benci manusia yang tak sayangi dan hormati ciptaannya. Pak Long peliknya, kenapa perlu kita berbohong sekiranya kita boleh berterus terang tanpa kecedaraan diri yang serius.

Nasib baik la Muhyiddin ni bukan pemimpin Pak Long, dia ni hanya Timb Piem bangsa Umno. Baru ni dia ada kata, calon BN di Hulu Selangor tu anak tempatan. Pak Long pun naik seram gak dengaq, bukan main pakat jaja la isu bukan anak termpatan tu dalam dua tiga hari. Tup tup hari ni, dia umum P Kamalanathan pulak yang jadi calon BN. Pak Long tak heran la, lantak hangpa la nak pilih sapa pun. Tapi Pak Long marah pasai suka pembohong tu, Kamalanathan ni budak Selayang, bukan Hulu Selangor pun.

Pak Long ingatkan dah habih la cerita pembohong tu, timbui lagi satu pulak cerita pembohong dari menteri yang sama. Muhyiddin dilaporkan berkata calon BN bukan pilihan saat akhir. Hang boleh kencing bangsa Umno tapi hang tak boleh kencing Hulu Selangor. Ingat la sikit ari tu hang dah bagitau calon tempatan pasai nama G Palanivel yang timbui. Jangan selalu kencing dalam kelambu sendiri, anak anak nak tidur tak boleh nanti.

Wassalam...

Merayakan demokrasi

0 juta komen
Salam semua...

Seronok Pak Long tengok cara rakyat kita merayakan demokrasi. Setiap kali pilihanraya kecil, berebut rebut masing masing nak tonjolkan diri sebagai calon. Yang paling Pak Long meluat tengok dan dengaq ialah pesta mengangkat diri. Riak pun ada, takbur pun campur sama. Kalau dalam parti bukan main time tu lah depa ni punya tunjuk baik. Bagi yang dah tak laku nak berparti pulak, pakat pulun pulak tonjolkan diri sendiri sebagai yang terbaik untuk dipilih pengundi sebagai wakil depa. Kekononnya sebagai calon bebas sebebas bebasnya.

Pilihanraya kecik Hulu Selangor nanti sekurang kurangnya kita boleh nampak Zaid dari PKR akan disaingi oleh BN yang masih dok congak kitab tajul muluk depa, sapa yang paling banyak bawa "ong" dan diikuti oleh dua orang perserta bebas. Budak budak yang bertanding bebas ni Pak Long tengok serupa ngan cuba nasib saja "untung sabut timbui" kata orang tu. Kot kot la, PKR ngan BN isi borang salah ka, ada can jugak depa jadi wakil rakyat. Tak pasai pasai saja dapat makan angin free pi Amerika.

Pak Long tengok budak budak bebas yang tak bebas berfikir ni macam ada masaalah mental la. Memang depa akan dapat undi jugak dari anak pinak depa, tapi tentunya tak cukup untuk memenangkan depa pun. Pengundi seolah olah dibodohkan dengan demokrasi taik kucing yang depa anuti tu. Bebas yang macamana kalau dah ada yang sponsor semata mata bertujuan nak pecah undi. Bebas "taik minyak" hangpa bila bernasib baik dan menang, terus istihar kata bebas mesra BN. Kerana sebebas bebas Ibrahim Ali pun kita dapat hidu jugak siapa tuan pada keris dia.

Nasihat Pak Long kat budak budak yang mengaku bebas ni, bebaskan lah pikiran kita dulu dari dijajah oleh orang lain. Pak Long tak dapat nak pikiaq ada orang yang terlalu mewah menghabiskan beribu ribu ringgit duit poket sendiri semata mata nak kalah dalam pilihanraya kecik. Tak masuk akai langsung melainkan duit yang hilang nanti bukan duit dia, ditaja oleh pihak tertentu untuk tujuan tertentu.

Wassalam...

Wednesday, April 14, 2010

Perang besar dalam BN

0 juta komen
Salam semua...

Petang tadi sempat gak Pak Long berjemaah mengumpat pasai kelaku orang orang politik ni. Besa lah adat berjemaah ni, tak cukup korum mana syok. Kena ada tukang karut berserta dua apit kiri dan kanan sebagai juru ulas. Tukang nganga kena gelak bagi kuat, baru meriah.

PRK Hulu Selangor antara yang menjadi topik umpatan kita. Akob yang sebelum ni pakar sebagai tukang gelak pun tetiba hari ni nak jadi tekong buat servis. Ini yang menariknya jemaah Pak Long. Kita tak hadkan peranan ahli, asalkan dia berkelayakan saja, kita memang tolak dia kedepan.

Akob mengkisahkan sumber sumber yang rapat dengan orang kuat MIC Hulu Selangor telah meramalkan sesuatu yang buruk bagi UBN bakal berlaku malam ini. MIC telah mengadakan mesyuarat tergempar malam ini bagi memperincikan segala kemungkinan yang bakal berlaku selang 24 jam dari tarikh pengumuman calon pilihan BN di Hulu Selangor ini.

V. Mugilan (Umno) atau G. Palanivel (Samy), dua dua tak boleh pakai. Tak sabaq laaa Pak Long nak tengok BN ni karam...

Wassalam...

Apa punya kebetulan

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long pun rasa pelik apa jenih punya kebetulan nih. Semuanya pasai slogan, 1Israel, 1Indonesia dan 1Malaysia.

Pak Long tak tuduh sapa sapa pun, sapa yang tiru dari sapa. Mungkin jugak 1Israel yang tiru 1Malaysia. Boleh jadi jugak masa tu Najib tak termimpi nak jadi Piem lagi tapi dah terbayang konsep 1Malaysianya dan secara tiba tiba saja diciplak oleh 1Israel. Mungkin jugak la kan?

Tapi kan, yang Pak Long musykilkan ialah:
1Israel terilham setelah adanya kerjasama Israel dengan Apco.

1Indonesia juga terilham setelah adanya kerjasama Indonesia dengan Apco.

1Malaysia jugak terilham setelah adanya kerjasama Malaysia dengan Apco.

Nanti, Pak Long nak pi mandi sat, rasa panaih badan pulak dah.... wassalam...

Rentungkan punggung Umno

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long rasa hangat sungguh la dua tiga hari ni. Dekat dekat nak pilihanraya kecik Hulu Selangor ni makin membahang pulak rasanya. Walaupun hujan ada jugak la turun, tapi Pak Long dapat rasakan isu isu panas punggung terutamanya punggung bangsa Umno kian rancak timbui. Lepaih satu, satu pulak yang timbui, macam kulat lepaih hujan.

Kerajaan Selangor bawah Khalid Ibrahim kelmarin dah bukak satu kertas putih berkenan dengan YBK yang menggadai 16 lot tanah berharga RM 100 juta pada beberapa pihak. Khalid ni nampak saja gagap tapi bab kerja memang Pak Long puji la, ada kelas. Isu ni saja dah boleh gagapkan bangsa BN dalam menghadapi PRK Hulu Selangor nanti, sampai dah ada yang kata tak relevan. Tak relevan kepala hotak hang, dah hangpa gabuih duit cerah dan nak kena kepala hangpa saja terus jadi tak relevan.

Ni pulak kisah di Pulau Pinang yang tak kurang impaknya jugak pada imej BN. Mak Long hang cukup berkenan budak cina ni, dia kata kepala budak Guan Eng ni bergeliga terutama dalam berpolitik. Diam diam dia dah henyak BN khasnya Umno sebagai sebuah kerajaan yang kerja depa menindas rakyat. Dalam laporan Bernama, Guan Eng merayu kerajaan pusat jangan dok naikkan tol jambatan Pulau Pinang.

Pak Long tetiba pulak teringatkan Perkasa. Bukan main dulu ni hangpa celapak mai Komtar buat demo, la ni time nak naik tol jambatan, mana hangpa pi habih. Hangpa ingat Cina ngan India saja ka yang kena bayaq bila guna jambatan, orang Melayu Pulau Pinang pun kena bayaq serupa tu jugak. Mai la pakat pakat demo bantah kerajaan pusat pulak. Awat dok menyorok, pasai nak kena kepala Umno?

Memang betoi la Perkasa tu Umno dan Umno tu Perkasa... wassalam...

Tuesday, April 13, 2010

Bela penyembelih umat

0 juta komen
Salam semua...

Pak Long baru tau yang negara kita ni banyak duit. Makmur sungguh la sehinggakan kita sanggup bayar kat Apco hampir RM 77 juta setahun. Nazri Aziz yang dedahkan di Dewan Rakyat duit yang tak terbilang ngan jari Pak Long ni dibayar pada Apco - Yahudi hasil dari kontrak yang dimeterai antara kerajaan dengan firma perunding perhubungan yang ada hubungan dengan Israel ni.

Nazri Aziz ni pun satu hal suka sangat bagi Mak Long hang marah. Sebelum ni bukan main dia melalak kata Dr Pornthip tu pembohong. La ni pulak terbukti dia pun kaki putar alam jugak. Dalam jawapan bertulisnya kat Tian Chua, jumlah RM 77 juta yang dibayar ke Apco tu adalah dua kali ganda daripada yang dilaporkan akhbar sebelum ini iaitu sebanyak RM 28 juta saja.

Pak Long pelik la jugak, tak dak dah ka firma tempatan yang berupaya, lebih dipercayai dari Israel tu yang tentu lebih murah sikit. Pak Long pun heran gak, apa istimewanya Apco dimata Umno.

Awat la Umno ni pi jadi tak ketahuan kepala ekoq ni. RM 77 juta tu bukan sikit duit woo, boleh beli lebih banyak jet tanpa juruterbang bagi tujuan mengesan dimana pejuang Hamas bersembunyi. Jangan sampai kita pulak dikatakan sebagai penggalak pada penyembelihan umat Islam Palestin pulak.

Wassalam...

Hulu Selangor bukti ketuanan Umno

0 juta komen
Salam semua...

Amboi Pak Long tengok bukan main punya seronok puak BN bila dengaq kata Pakatan nak letak Zaid Ibrahim sebagai calon. Punya suka macam ngan menang tu dalam tangan dah.

Pak Long nak nasihatkan kat Muhyiddin, hang jaga dulu barang dalam kain hang. Jangan dok kalut pasai Pakatan, lantak pi la depa nak letak sapa pun. Hang pi tengok kat Hulu Selangor nu. Jangan dok percaya kat ketua cawangan Umno saja. BN dah berpecah teruk kat Hulu Selangor. Jangan dok sorok la, Pak Long bau hancing haring dah dalam kelambu hangpa nu.

Umno sana dah bengkak pasai niat depa nak letak Mat Taib tak menjadi. Hang ngan Najib la buat leceh. La ni depa dok paksa MIC pulak suruh dengaq kata depa. Mana ada main tuan-tuan dah la ni. Umno jangan dok perasan besaq la, jangan dok perasan kuat. Dalam BN kalau tak dak MCA, kalau takdak Gerakan ngan MIC, Umno pun tarak apa punya.

Bangsa bangsa lain dok tengok saja cara Melayu Umno nak jadi tuan dengan cara samseng. Semua parti komponen dah mula meloya dah dengan ketuanan Umno hangpa tu. Sedaq la sikit. Keegoan tuan Umno hangpa jugaklah yang akan memusnahkan diri hangpa sekali gus BN pun akan jadi sejarah.

Lagi cepat hangpa bungkuih, lagi baguih untuk rakyat... wassalam...

Ayam dan musang

2 juta komen
Salam semua...

Aktiviti Mak Long hang semenjak dua menjak ni dah bertukar dari bela anak anak pada bela ayam. Anak anak semua dah besaq panjang, dia dah tak kalut pasai anak anak dah, dia kalut pasai ayam ayam dia pulak. Mak Long hang memang rajin bab bab bela ayam ni. Jangan dok salah paham pulak, Pak Long tak kelapaq jadi bapak ayam, ni ayam betoi punya, ayam kampung.

Pak Long mungkin tak selari pandangan dengan Pas dalam isu bela ayam ni. Maap cakap la, Pak Long ngan Mak Long hang cukup teliti punya. Kami dengan mudah boleh kenai musang yang berbulu ayam ka atau ayam yang memang pun berbulu ayam. Kalau kita dah lama bela ayam, dengan mudah kita boleh kenai yang mana satu ayam kita dan yang mana satu ayam jelmaan dari musang.

Dalam laporan Bernama Mohd Amar Nik Abdullah Timb Pesuruhjaya Pas III Kelantan berkata, Pas Kelantan tidak teragak-agak mengambil tindakan terhadap anggotanya yang bersifat "musang berbulu ayam" membocorkan rahsia dalaman parti kepada umum.

Bagi Pak Long la, dok tarik masa nak siasat apa lagi. Hangpa dah lama dok dalam kandang ayam takkan tak boleh kenai ayam ngan musang kot. Belajaq pandai pandai musang yang tak pandai berkokok pun pi kata ayam jugak. Apa hal yang hangpa nak kelentong ni. Yang ni Pak Long tak syok ngan hangpa ni, cakap serupa orang tak yakin. Politik ni persepsi, persepsi buruk masyarakat timbui bila hangpa dah macam tak yakin dalam tindakan.

Sebelum ni Pak Long nampak terang terang musang dok bergomoi sakan dalam kandang hangpa di Selangor sana. Mungkin hangpa tak nampak kot sebab tu lah sampai sekarang tak dak sekoq musang pun yang hangpa tangkap dan ambik tindakan.

Payah la lagu ni kalau dah tuan ayam tak boleh nak kenai antara ayam ngan musang. Dah sampai nak habih ayam satu reban, hangpa baru nak jalankan siasatan. Awat lembab sangat...

Wassalam...

Monday, April 12, 2010

Kenali Perkasa

2 juta komen
Salam semua...

Pak Long serba salah la, jadi tak senang duduk pulak sekarang ni, tak jawab susah dah ramai yang tanya. Nak jawab nanti ada yang marah pasai terbongkar rahsia. Ni la anak anak penakan Pak Long banyak jugak yang nak tau pasai Perkasa ni. Banyak jugak soalan yang depa hantarkan kat Pak Long, Pak Long cuba je lah jawab setakat yang Pak Long mampu ye.

Asal usul nama Perkasa.
Perkasa membawa erti "Pertubuhan Katak Semalaya" yang cadangan asalnya hendak ditubuhkan disekitar tahun 1963 lagi tapi ditangguhkan sehinggalah "ketua umumnya" ditabalkan sebagai Piem Umno. Perkasa adalah terdiri dari 7 abjad omputih yang di culik lalu dijadikan bahasa Melayu. 7 abjad ni jugak bersamaan dengan 7 hari seminggu yang membawa maksud hari hari kena makan dan hari hari cari makan.

Apa makanan depa.
Ini yang Pak Long rasa susah sikit nak jawab ni. Ini makanan ruji depa dan telah menjadi rahsia besaq depa turun temurun pulak tu. Tapi jangan dok canang kat orang, makanan depa merupakan sejenis vitamin yang telah lama diamalkan oleh bangsa Umno. Orang lain dah lama tak makan dah. Vitamin tersebut bernama KONTROVERSI.

Macamana rupa depa?
Rupa depa ni iras iras muka Pak Long ngan Mak Long hang jugak la. Pendekatanya kalau depa kata depa tu Melayu pun orang boleh percaya. Tak percaya macamana dah nampak sebijik macam melayu. Tapi jangan silap paham, depa ni sebenaqnya bangsa Umno.

Dimana habitat depa?
Habitat semulajadi depa ni jauh di Kelantan sana sehinggalah baru baru ni telah terbuka cawangan disekitar Pulau Pinang, Perak, Kedah dan Selangor. Kini ianya bertambah moden dimana perkampungan baru telah mula dibina sekitar bangunan Parlimen dengan izin dari ketua umum depa.

Apa perkerjaan mereka?
Kerja asas mereka adalah sidang akhbar, demo dan bakar, sidang akhbar, demo dan bakar. Jika Pak Long tak salah, mereka mereka ni akan timbul bilamana ada kontroversi baru yang melibatkan bangsa lain dari bangsa Umno. Pendekatanya kalau bangsa Umno yang kena depa buat tak tau la. Contoh jelas depan mata ialah, Apco - Umno.

Kepakaran jelas mereka ialah cium keris.

Sapa yang layak menjadi ahli Perkasa?
Sesapa jugak yang perasan yang depa tu lebih Melayu dari Melayu yang lain, adalah layak. Kelayakan ahli ahli Perkasa boleh dikategorikan dalam tiga peringkat keahlian.
  • Boleh pakai kopiah tinggi dah layak menjadi ahli
  • Boleh bersembang pandai dah boleh jadi jawatankuasa
  • Boleh gempaq lebih dan pandai cium keris dah amat layak jadi Presiden
Pak Long harapkan penjelasan diatas sedikit sebanyak dapat meredakan keghairahan anak anak yang nak mengenali lebih dekat mengenai Perkasa. Sekian...

Wassalam...
Related Posts with Thumbnails