Saturday, December 15, 2012

PANAS: Tian Chua hina Melayu bergelar Datuk...

Salam semua...

Lama jugak Pak Long tak jengok blog neh, dah naik bersawang dah... haha... Bukan pa pun, tak larat jaa... Tapi tetiba saja semangat melayu Pak Long fmenyinga bila Mak Long hang tunjuk gambaq budak cina neh menghina kaum sejenis Pak Long.

Chiss, bedebah punya cina Tian Chua neh... Dia sengaja nak bagi kaum cina bertepuk tangan mengejek melayu... Kalau ya pun orang melayu susah, papa kedana... biaq la parti ketuanan melayu saja yang bantu... Biaq la orang melayu saja yang tengok nak tolong camana...

Hang tu cina, buat-buat sibuk tu pa hal pulak?

Ca hangpa tengok gambaq kat ataih tuh, tu la gambaq budak cina Tian Chua tuh, ahli parlimen Batu yang jugak salah sorang pencacai Pakatan Rakyat masa dia pi melawat Datuk Yahya Sulong kat rumah sewa dia...

Malah lebih menghinakan lagi bilamana Tian Chua secara bongkaknya gunakan duit poket dia sendiri bagi membayaq tunggakan sewa rumah Datuk Yahya Sulong ngan isteri dia Datin Alisah Ali... Hangpa cuba bayangkan, cina neh keluaqkan duit poket sendiri dengan merendah-rendahkan bangsa melayu yang bergelar Datuk...? Hangpa tak terasa dihina ka...? Woii, gelaran Datuk tu bukan jumpak tepi longkang tau, Sultan payung agama yang bagi tuh...

Yang Pak Long bengkak sangat tuh, Tian Chua ni macam sengaja bagi parti ketuanan melayu naik hangin tau... Tian Chua macam sengaja perli kaum melayu yang berjuta-juta orang berpayung dibawah Perkasa dan Perkida neh... Hang nak kena halau keluaq Malaysia ka weii, kurang ajaq punya cina...

Awat? Hang ingat parti ketuanan melayu yang 55 tahun berjasa memerintah Malaysia neh dah tak pandai nak jaga orang melayu ka...?

Perkasa tu bukan tak mau bantu, tapi tak dak sapa bagitahu... Pekida bukan tak mau tolong sama, tapi dah tak dak sapa cerita kat depa... Parti ketuanan melayu pun bukan tak mau sara, tapi dah melayu tu yang tak mau usaha...

Pak Long yakin, ahli-ahli Perkasa yang berjuta orang seluruh Malaysia akan turun membuat laporan Polis terhadap Tian Chua pasai menghina kaum melayu yang bergelar Datuk...

Pak Long amat berharap, ahli-ahli Pekida yang jugak berjuta tuh akan turut membuat senaman punggung secara raksasa depan rumah Tian Chua setiap pagi...

Dan Pak Long jugak amat-amat berharap, parti ketuanan melayu yang jugak punya ahli berjuta-juta orang tu akan bertindak mengeluarkan fatwa, haram kaum melayu yang bergelar Datuk menerima sebarang imbuhan atau bantuan dari bangsa cina... terutama Tian Chua... haha...

Sekian...

Wassalam...


42 comments:

  1. Bl dia org nk buat report, aku nk ikut buat demo!

    ReplyDelete
  2. hahaha pak long, sinis gilaa saya baca nih...

    ReplyDelete

  3. Salahkan siapa, dulu kaum Cina tak beranipun nak tegur, caci melayu tapi kini maki hamun dan pijak-pijak Melayu sebab Melayu berpecah....org Melayu sibuk berebut kuasa dgn saudara seagama. Siapa hina Islam kalau tidak PKR dan PAS. Sedarlah saudara bangsa dan agama sepatutnya kita sama-sama perjuangkan hingga ke hayat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hang bagi tau sat tang mana PKR dan Pas Hina Islam.

      Delete
    2. UMNO tk penah berebut kuasa dgn saudara seagama....hang dok bawah tempurung lagi ka?

      Delete
    3. yg rasuah politik tu samapai digantung2 tu apa..parti mana...takke itu berebut kuasa namanya....yg hina islam gabungan mana...dan satu lg..jgn cakapler pasal bangsa dan agama..kalaui bini pm sendiri...pm tak berdaya nak suruh menutup aurat....mende yg paling simple...

      Delete
    4. pelatuk oo pelatuk,

      ko ni mmg bangsa melayu haprak ! x habis2 dgn perjuangan bangsa..

      bangsa tiada nilai di akhirat...

      55 tahun UMNO memerintah, baru sekarang nak sedar pasal hal agam dan bangsa..?

      Delete
    5. aloo pelatuk......
      aku ingat hang pun datuk ??
      sah hang dok meroyan......
      pak long smash hangpa pun dok bengong situ ler.....

      kah kah kah

      Delete
    6. Dah jenuh Amnuuu pijak kepala melayu. Orang Melayu masih tak sedarkan diri lagi.

      Delete
    7. kepala atuk hang pelatuk,,,bodoh piang, mangkaq..kunyit hanyaq...buat relaih taik melepet kat kasut boleh kepala otak hang ni...

      Delete
    8. pelatuk ni x paham bacaan.. haha org sinis pun x faham hui hui

      Delete
    9. maafkan pelatuk yg x paham2 pak long sinis tu.. kesian kesian

      Delete
    10. nama pun belatok...tak faham isi coretan Pak Long.
      Belatok oh belatok...kesian kat dia .
      kalau bangang jangan kasi tau orang. hahahahahha

      Delete
  4. Lawak sungguh Pak Long ni. Parti Ketuan Melayu tolong Melayu Tuan2 Besar Melayu saja.

    ReplyDelete
  5. Pelatuk:
    1. sudah2 la nak ingat zaman dulu2...sekarang zaman baru, wajah baru, cara baru...zaman 1 Malaysia. Saling membantu, saling berkongsi, bersama-sama membina negara. Kenapa masih berfikiran rasis sedangkan matlamatnya 1 Malaysia (mungkin tidak faham gagasan 1 Malaysia lagi).

    2. Apabila kuasa ada di tangan kenapa tidak daulatkan Islam. Sekarang kuasa ada di angan UMNO (kononnya mewakili Melayu terbesar). Kenapa masih berdiam diri bilaman MCA, Gerakan mempersendakan hal-hal berkaitan Islam? Kenapa dihalakan kepada pihak lain?

    3. Siapa yang lebih busuk dan menolak perjuangan untuk mmenegakkan keadilan dan kesyumulan Islam? Tidak payah berdolak-dalik, sudah terang lagi bersuluh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.kalau nak tunjuk hebat pasai apa dulu denga' cakap penjajah patut halau penjajah. bukan penjajah bagi syarat.

      Delete
    2. hai manusia.berapa lama-nya kamu dudok dibawah tempurong sahingga tak tahu perkembamgan sekeliling kamu.

      Delete
  6. Apa Pelatuk meroyan nih?

    ReplyDelete
  7. woiii pelatuk,,,amboi salah PKR dgn PAS jugak..UMNO jugak yg beetulll yer...woiii pelatuk aku rasa hang pi pa chu cheng la lagi baguihhh

    ReplyDelete
  8. Depa mana nak mai kalau takdak kamera dan wakil akhbar...

    ReplyDelete
  9. Terbaik la Pak Long....sinis gila!

    ReplyDelete
  10. Anjing baruah Tian Chua nak kena sepak ni.

    ReplyDelete
  11. terbaik punyer...sinis gila wa cakap lu...lembu2 UMNO/BN yg nak join goyang punggung kat depan rumah Tian Chua boleh daftarkan diri sekarang....hihihihihi

    ReplyDelete
  12. kalau pencacai baca memang depa tak faham maksud pak long..memang bangang nak mampuih bangsa umno nni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sinis siot pak long taip..org belah sana mana nk paham bahasa tersirat..heheheh..

      Delete
  13. Dan kalau Kami menghendaki, sesungguhnya Kami tinggikan (derajat)nya dengan ayat-ayat itu, tetapi dia cenderung kepada dunia dan menurutkan hawa nafsunya yang rendah, maka perumpamaannya seperti anjing jika kamu menghalaunya diulurkannya lidahnya dan jika kamu membiarkannya dia mengulurkan lidahnya (juga). Demikian itulah perumpamaan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami. Maka ceritakanlah (kepada mereka) kisah-kisah itu agar mereka berfikir. 7-176
    manusia yang dusta ayat-ayat Allah ibarat macam anjing tak kira apa bangsa pun.

    ReplyDelete
  14. ada juga yang bengap tak faham paklong... paklong gerek seh......

    ReplyDelete
  15. Kasi ajar itu cina haram jadah....

    ReplyDelete
  16. Kalaulah Melayu yang luar dari Perkasa, Pekida, UMNO, ... tak faham celoteh Pak Long, memang patut Melayu dikatakan bodoh dan bangang. Tok Nan, MB Pahang pun tahu "berbahasa" dalam bicaranya tentang telinganya.
    Memang benar Melayu PERKASA, PEKIDA, UMNO, ... nama saja ISLAM, bukan faham intipati Islam. Depa dok ingat kuasa ada pada manusia seperti depa tu saja dan lupa bahawa kuasa tu anugerah Allah swt.
    Lawak Jenaka Terhebat Bulan ni, Pak Long.

    ReplyDelete
  17. Salam Pak Long...pandai kenen sungguh...
    yang betoinya macam tu lah perangai budak tian tu..
    orang melayu kenduri atau mati dia pi..
    orang cina kenduri atau mati dia pi..
    orang india kenduri atau mati pun dia pi...
    budak tian ni macam langau...?
    nak harap orang melayu@datuk tolong...?
    uuuwwwweeeek nak muntah la saya pak long..
    depa ni tolong kesian bolih la...
    sapa2 pun bila dah masuk dalam tanah baru depa nak mai...
    nak harap tuan punya rumah tolong,,,?
    dia cakap.."aku punya rumah,hang nak minta tolong dengan aku lagi...
    ...ada akai ka hang"
    rumah dia banyak tanah berelung..
    jalan depan rumah dia sampai sekarang tak siap...
    makcik yang hari2 dok jalan depan rumah depa dah banyak kali kaki tergeliat...pasai tersadung batu..devider jalan belum siap...
    sekali sekala pak long pun mai la jengok...tengok depa2 kat wilayah persekutuan ni buat kerja macam mana...
    tq pak long....

    ReplyDelete
  18. yang t'baik pernah saya baca dari P. Long.......like!!!!

    ReplyDelete
  19. Terbaik Paklong! dan Maklong...jugak

    ReplyDelete
  20. PERGHH ... SAYA SOLUTE CARA TULISAN DAN GAYA BAHASA PAK LONG HANYA MEREKA YANG BIJAK DAPAT MENILAI APA YANG TERSIRAT..TAHNIAH PAK LONG DIN..HIDUP PAKATAN MAI PAKAT UBAH,,,,!!!

    ReplyDelete
  21. Salam

    bravo bro admin. Seloka paling sinis pernah ku jumpa. Ni kalau melayu kat luar x paham jugak x tau lah.Buat saudara Tian Chua, kita kawan-kawan tak mau lawan.

    ReplyDelete
  22. kalu x asukkkkkkkkkkk xder makner nyer puak2 tu nk p tlng... ada untungg baru jengahh.. baruaaaa. kami rakyat jelata kena tipu smpai ketuaaaaa ....

    ReplyDelete
  23. ringkasan karangan
    selama ni terjerit terlolong melayu melayu - melayu mana yang depa tolong.melayu mana kembong.ini kalilah ubah.jangan tunggu satu kali lagi bah.

    ReplyDelete
  24. Awat hampa tak tolong? Kalau orang dah tolong kata terima kasih sudah la.... Macam tu la selalu, dok kata tak tau la. Kalau ahli sampai berjuta tak kan la tak leh hidu kot!!!

    ReplyDelete
  25. Awat hampa tak tolong? Kalau orang dah tolong kata terima kasih sudah la.... Macam tu la selalu, dok kata tak tau la. Kalau ahli sampai berjuta tak kan la tak leh hidu kot!!!

    ReplyDelete
  26. salam pak long...baru tadi berita talibesen tunjuk gambar menteri yang depa kata ada sangkut paut dengan amah indon pi melawat pak ya...
    pak long komen la pulak...syooq kalau pak long komen...
    gambaq pun tunjuk 'kepala surat' bil sewa rumah saja...
    berapa banyak hutang tak mau pulak depa tunjuk...
    macamana pun terima kasih banyak2 la kat budak tian tu...
    nak harap datuk2...'Piii...Mampuih'la kat depa....
    T/q pak long..

    ReplyDelete
  27. Brilliant....memang sarcastic. Hat yg tak reti bahasa/ kurang ajaq tu biasa la, takkan paham punya kias kias cenggini, Pak Longnya... dah spesis lembu tu lembu la jugak.. cam "Pelatuk" tu ..haha !

    Pak Long tak rasa ker Tian Chua tu sengaja tolong supaya dia dapat 'menjerat' orang Melayu yang susah, sakit seperti Yahaya Sulong tu..hingga terbabas akidah sampai leh jadi murtad? Tentu Ha$$an @li si juara jaga Akidah tu akan menaylak pasni sebab ada orang Islam dapat bantuan drp orang bukan Islam.

    Syabas untuk Tian Chua tolong settle bil sewa tu. Nak harapkan orang Melayu Um-no kat tempat Yahya Sulong tu yg konon juara perjuangan Melayu tu ..JANGAN HARAP la..sampai mati nanti baru nampak muka depa hulur banutan sebab dapat masuk berita nasional, Tv3suku tu.

    Tu pasai orang Melayu ramai lagi susah miskin sebab sistem yg dibawa Um-No memang lembab, byk songeh + hipokrit.


    ReplyDelete
  28. Waduh Pak long ini satay ke setire ? Pukul anak sindir menantu.

    ReplyDelete
  29. Ada yang dok caci hang aku. Dok begaduh tak tentu pasai sesama Melayu. Tu yang Cina naik kepala. Masaalah Tian Cua pi bagi derma ka seorang Dato kurniaan Sultan. Pak Long tulis kononnya dia kata satu penghinaan, sebab yang bagi tu kaum Cina kapada Dato Yahaya Sulung yang terlantar susah dan sakit pulak. Lepas tu Pak Long tanya awat yang ada parti ketuanan Melayu tak ambik peduli.

    Kita faham Pak Long tulis ni amat sinis. Dia perli UMNO lah tuuu....
    Pada aku, Pak Long pun patut kena kata kat PAS, sebab PAS parti Islam yang wajib ambil tahu nasib yang menimpa Dato Yahaya. PAS pun patut terasa dengan kerja penghinaan Tean Chua, MP Batu. Sebabnya PAS pun kena fikir bahawa anugerah Dato kapada Dato Yahaya Sulung adalah dari pada Sultan yang mana ketua-ketua PAS pun banyak yang terima anugra Dato.

    Ok lah la dah kera adil kerana baru-baru ni Rais Yatim dah pi melawat Dato Yahaya Sulung. Apa yang dia bagi dan banyak mana dia bagi kita tak tahu. Dengaq kata cukuplah untuk Dato Yahaya Sulung bayaq hutang rumah. Teghingin juga kita nak tanya Pak Long, banyak mana Tean Cua bagi?.

    Lagi satu kita suka juga nak cakap sini. Anugrah Dato jangan dok pikiaq yang teriama anugrah Dato niiii... bukan semua mesti orang kaya atau orang senang-senang. Dato Yahaya Sulung terima anugrah Dato kerana perjuangan beliau dalam bidang seni. Sultan sanjung tinggi perjuangan dia, walau pun dia susah, Sultan kurnia lah anugerah yang tinggi itu. Kita ingat tok sah lah dok bincang-bincang hal yang macam niiiii.... Eloknya orang macam Pak Long ni, cari lah cerita-ceria yang lain yang tidak menyebabkan Sultan keik hati. Kerana Sultan bagi tu ikhlas. Bila Pak Long cakap macam tuuuuu... nantu tak teghingin pulak nak kurnia penghargaan tinggi kapada orang susah, contoh macam pejuang-pejuang agama saperti Tok Tok Guru pondok dan lain-lain.

    BANYAK YANG PAK LONG TULIS DALAM BLOG, MENYINDIR.... assalamu'alaikum

    ReplyDelete

Nak komen kena la pandai-pandai...
Jangan komen macam hilang akai...
Tak kelapaq Pak Long ulang alik pi balai...
Kerana sorang dua yang hodoh perangai...

Related Posts with Thumbnails